Şenses yaptığı açıklamada, kalp sağlığı için günlük beslenmede yağ ve kolesterol içeren besinlerin tüketimine dikkat edilmesinin çok önemli olduğunu söyleyerek, "Kolesterol, hayvansal kaynaklı besinlerde ve tüm hücrelerde bulunan mum yapısındaki yağa benzer bir madde.
Aslında tüm insanların vücudunda kolesterol bulunuyor. Hem vücutta yapılıyor hem dışarıdan alınıyor. Bitkisel ürünler ise kolesterol içermiyor. Sağlıklı beslenerek kalbinizi koruyabilirsiniz" dedi. Kalp sağlığı için doğru beslenmenin önemine dikkat çeken Şenses şunları kaydetti:
"Zira günümüzün yoğun iş temposunda öğünlerin çoğu kez atıştırmalarla ya da zamandan kazandıran 'fast-food' tarzı yiyeceklerle geçiştirilmesi, kalp sağlığını son derece olumsuz etkiliyor. Üstüne bir de toplumsal bir sorun olan hareketsiz yaşam, sigara ve stres eklenince kalbe çok da verimli çalışacağı bir ortam kalmıyor. Bugüne kadar kalbinizi sağlıksız beslenme tarzı ve sağlıksız gıdalarla yormuş olsanız da yenilenmek için geç değil. Bundan sonrasına ilişkin dikkat etmeniz gereken basit ama bir o kadar etkili kurallar var.
Kalp sağlığı için günlük beslenmede yağ ve kolesterol içeren besinlerin tüketimine dikkat etmek onların başında geliyor. Kolesterol, hayvansal kaynaklı besinlerde ve tüm hücrelerde bulunan mum yapısındaki yağa benzer bir madde. Tüm insanların vücudunda kolesterol bulunuyor. Kolesterol hem vücutta yapılıyor hem de dışarıdan hayvansal kaynaklı besinlerle alınıyor.
Bitkisel ürünler ise kolesterol içermiyor. Kolesterol içeren besinler arasında beyin, böbrek, karaciğer ve dil gibi sakatatlar; sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünleri, kırmızı et, tavuk ve balık, yumurta, süt, yoğurt, kaymak, krema ve tereyağı-kuyruk yağı-iç yağı gibi yiyecekler yer alıyor."
Şenses, kolesterol dışında önemli olan bir diğer noktanın da yağlar olduğunu ifade ederek, "Yağlar yağ asitlerinden oluşuyor ve üç gruba ayrılıyor: Doymuş yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri. Doymuş yağ içeren ürünlerin tüketimine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Doymuş yağ ve kolesterol oranları yüksek besinleri tüketmek kalbe zarar veriyor. Bu nedenle bu ürünlerin tüketiminde porsiyon kontrolünü sağlamak çok önemli.
Et, tavuk veya balığı kızartmak yerine ızgara haşlama ya da fırınlama yöntemini uygulamak gerekiyor. Özellikle katkı maddesi de içeren doymuş yağ oranı yüksek sucuk salam sosis gibi ürünler tercih edilmemeli. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şenses, kalp sağlığı için tekli ve çoklu doymamış yağ içeren besinlerin tüketimine önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Örneğin yemeklerimizi ay çiçek yağı ile hazırladıysak salatalarımıza 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı eklemek veya gün içerisinde 10 adet fındık tüketmek iyi bir tercih olacaktır” diye konuştu.
Fadime Özgök Şenses, dikkat edilmesi gereken önemli noktaları belirtirken başta posalı besinlerin diyette artırılmasını önererek, “Posa, kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bunun için meyve, sebze ve salata tüketimi arttırılmalı, tam tahıllı ürünler tercih edilmeli, aynı zamanda protein içeriği yüksek kuru baklagillere sofralarımızda haftada 2-3 kez yer verilmelidir” dedi. Kaynak iha