Hakkari'nin köklü kültürü olan kilim dokumacılığı, bir yandan kadınlara istihdam alanı açan ve diğer yandan doğadan toplanan bitkilerden elde edilen renklerle can veren A. Kadir Garip Gazioğlu aramızdan ayrıldı.
Hakkari kilimleri öksüz kaldı
Hakkari'nin Medrese Mahallesi'nde ikamet eden A. Kadir Garipgazioğlu, evinin bodrum katında açtığı kilim atölyesinde bitkilerden, meyve ve değişik ağaç yapraklarından farklı renkler elde etmişti.
Yaklaşık 5 yıl önce Hakkari Haber Tv ekibine açıklamada bulunan Hakkari'nin tek kilimcisi A. Kadir Garipgazioğlu, anne mesleği olan kilimcilik sanatını ninesinden öğrendiğini ifade etmişti.
Garipgazioğlu, "Bu sanatı her iki ninemden öğrendim. Renklerimiz yüzde yüz doğaldır. Köylerde, dağlarda, yaylalarda topladığımız bitki köklerinden çeşit çeşit renkler elde ediyoruz. Doğadaki çiçek ve bitkilerden iplere renk veriyoruz.
Kimyasal ya da asit boyalar kullanmıyoruz. Tamamen doğal bitki ve çiçeklerin köklerini kullanıyoruz. 10 ana rengin yanı sıra çeşitli ara renkler de elde ediyoruz. İplerimizi genç kızlara veriyoruz onlar da istediğimiz renk ve desende kilim üretiyor"
Bu sanatın devamının gelmesi ve korunması gerektiğini belirten Garipgazioğlu, "Zor bir meslek olan kilimcilikte 15 kişilik ekiple çalışıyorum. Hakkari'nin meşhur kilimlerini üretiyoruz. Ürettiğimiz ilimlerin yüzde 95'i yurt dışına satılıyor. Halkımız bu sanata gerekli önemi vermiyor. Halkımıza çağrımız sanatımızın yaşaması için herkes bir kilim alsın evinin bir köşesine assın" ifadelerini kullanmıştı.
Evli ve 5 çocuk babası 55 yaşındaki A. Kadir Garip Gazioğlu bir sürede Hakkari İnsan Hakları Derneği Şube yöneticiliği görevinde bulunmuştu.
Bir süreden beridir tedavi gören Garip Gazioğlu, yoğun bakım ünitesinde bulunduğu Hakkari Devlet Hastanesinde yapılan tüm müdahalelerle rağmen kurtarılamadı.
Otluca köyü aile mezarlığında toprağa verilecek Garip Gazioğlu’nun taziyesinin ise Karşıyaka Camisinde kabul edileceği öğrenildi. Feyzullah Taş/Hakkarihabertv.com
Garip Gazioğlun'dan bizden kalan son hatıra fotoğrafı