Başkent Erbil'e gelen ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Elissa Slotkin ve beraberindeki heyet bugün başkente bağlı Selahaddin ilçesindeki Başkanlık Ofisi'nde Başkan Barzani tarafından kabul edildi.
Toplantıya Savunma Bakanı Kerim Sincari ve bazı Peşmerge komutanları da katıldı.
Toplantıda ilk kez iki taraf arasında askeri işbirliği protokolü imzalandı.
Anlaşmaya Başkan Mesud Barzani'nin huzurunda, Elissa Slotkin ile Bakan Kerim Sincari imza attı.
Rûdaw'ın edindiği bilgiye göre, Erbil ile Washington arasında varılan protokolün siyasi ayağı da bulunuyor.
IŞİD'e karşı savaş bitene dek uygulanması beklenen protokole göre, Amerika, Peşmerge Güçleri'ne askeri ve siyasi olarak destek verecek.
Törenden sonra basına açıklama yapan Başkanlık Sözcüsü Ümit Sabah, "Bugün çok önemli bir toplantı yapıldı. Toplantının ana gündem maddesi, özellikle terörle mücadele konusunda (ABD öncülüğündeki) uluslararası koalisyon güçleri ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ortak strateji ve iş birliğiydi." dedi.
ABD ve Kürdistan Bölgesi yetkilileri tarafından imzalanan protokolün yaklaşık iki yıldır Peşmerge ve koalisyon güçleri arasındaki dayanışmanın ürünü olduğunu söyleyen Sabah, "Başkan Barzani ve ABD Savunma Bakanı Ashton Carter arasında Aralık 2015'te önemli bir toplantı gerçekleşmişti. Bu toplantıda ikili iş birliğinin gelecekte daha da güçlendirilmesi için protokol sürecinin hazırlanmasına karar verilmişti. Bu anlaşma IŞİD ile mücadele eden tarafların özellikle Musul'u kurtarma operasyonunda nasıl daha kapsamlı ortak hareket edeceklerine dair maddeler içeriyor." ifadelerini kullandı.
Peşmerge de Musul'a girecek
Peşmerge Güçleri'nin Musul'u Kurtarma Operasyonu'nda destek gücü olarak katılması bekleniyor.
Bağdat'ta temaslarda bulunan Ashton Carter, Irak Hükümeti ve askeri yetkililerle Musul operasyonu görüşmeye başladıklarını dile getirerek,"Musul'un kuşatılıp geri alınmasını görüşüyoruz. Elbette bu bir süreç alacak. Sonrasında ise yeniden yapılanma ve inşa süreci olacak" demişti.
Ashton Carter ayrıca IŞİD'den geri alınan stratejik öneme sahip Geyara Hava Üssü’nün koalisyona bağlı birlikler ve ABD tarafından kullanılacağını da belirtmişti.
Musul operasyonu için ABD tarafından 560 ilave askerin daha gönderileceği belirtilmişti.
Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde yaklaşık 3 bin ABD askeri bulunuyor. Bu askerlerin yaklaşık 200'ü cephede IŞİD'e karşı çatışan Iraklı birliklere danışmanlık yapıyor. basından