nsan Hakları Raporunda “güvenlik güçlerinin haklarını arayan protestoculara şiddet ve siyasi baskı uyguladığı Suriye, Ukrayna, Çin ve Vietnam gibi birçok ülkedeki insan hakları durumunu” değerlendirdi. Raporda, muhaliflerin demokratik haklarına yönelik yapılan baskılar öne çıktı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda, Ukrayna’daki hükümet karşıtı gösterilerde de devletin, muhaliflerin barışçıl protestolarını şiddetle bastırmaya çalıştığına yer verildi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetiminin ise sivillere yönelik geniş kapsamlı ve sistemli şekilde saldırı düzenlediği belirtilerek, işkence, katliam yaptığı öne sürüldü. Bakanlık raporda bir kez daha, Suriye’de 21 Ağustos’ta düzenlenen kimyasal silah saldırısından Şam yönetimi sorumlu tutuldu. Sarin gazı saldırısının, aralarında 426 çocuğun bulunduğu bin 429 sivilin ölümüne yol açan ve onlarca yıldır düzenlenen en ölümcül kimyasal silah saldırısı olduğu vurgulandı.
Raporda, Çin ise internet sansürü nedeniyle eleştirildi. Pekin yönetiminin, yasalarıyla sistemli şekilde düşünce özgürlüğünü kısıtladığı belirtildi.
Washington yönetimi, İnsan Hakları Raporu’nda, insanlık dışı çalışma koşullarının olduğu ülkelere de yer vererek, en tehlikeli durumun, 2013 nisan ayında bir tekstil fabrikasının çökmesi sonucu binin üzerinde kişinin öldüğü Bangladeş’te olduğuna yer verdi.
KERRY’DEN AÇIKLAMA
Düzenlediği basın toplantısında, raporda yer alan Suriye’ye yönelik değerlendirmeler hakkındaki görüşlerini dile getiren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Son çeyrek asırda kitlesel imha silahlarının ilk olarak popüler bir başkaldırıyı bastırmak, iş, eğitim ve fırsat isteyen genç insanların bu isteklerini bastırmak amacıyla Suriye diktatörlüğü tarafından kullanılmış olması bir tesadüf değil" şeklinde konuştu.
Kerry sözlerine, "ABD olarak evrensel haklarını savunan insanlar adına sesimizi yükseltmeye ve kendilerini savunmaktan mahrum bırakılanları savunmaya devam edeceğiz" ifadelerini ekledi. kaynak (İHA)