Afganistan'da geçen yaz Taliban’ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesinin ardından yaşanan açlık, sefalet ve toplumsal kriz derinleştirirken, yaşam mücadelesi veren fakir aileler çocuklarını satıp ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalıyor.
Herat kenti yakınlarındaki Şeda kampında yaşayan insanlar insani yardımdan mahrum kaldıkları için kız çocuklarını satan ailelerle dolu.
Kandi Gül henüz 10 yaşında bir çocuk. Babası tarafından diğer 5 çocuğuna yiyecek alabilmek için bin dolar karşılığında Afgan bir adama satılmış.
Annesi Azize Gül, “Evimizde yiyecek yoktu. Eşime, çocuklar ölmeden önce yemek getirmesini söyledim. Yemek getirdi, ona parayı nereden buldun diye sordum. Kızımı nikahla sattım dedi. 10 yaşındaki kızımı satmış. Şimdi o adama borcumuz var. Eğer ödemezsek kızımı benden alacak” dedi.
Bölgede kız çocuklarının bu şekilde satılması neredeyse olağan bir olgu haline gelmiş durumda. Çocukların satıldığı şahıslar, çocuk 15 yaşına gelkene kadar ailesiyle birlikte kalmasına razı oluyor.
Hamid Abdullah isimli Afgan da, çocuklarına yiyecek ve hasta eşine ilaç alabilmek için7 yaşındaki kızını satmak zorunda kaldığını söyledi.
Abdullah, “Kızımı ilaç ve yiyecek alabilmek için sattım. Bir kızım daha var, yoksulluk, yiyecek ve ilaç olmadığı için onu da satacağım. Bugün aileme yiyecek ve ilaç getiremiyorum. Eşim için ilaç bulamıyorum” diye konuştu.
Taliban'ın ülke yönetimini devralmasının akabinde uluslararası yardımların akışı durmuştu. Bu da ülkedeki durumu olumsuz etkileyen faktörlerden biri oldu.
World Vision yardım kuruluşu görevlisi Asuntha Charles, “Bu ülkedeki durum özellikle çocuklar için kötüye gidiyor. Ailelerin diğer aile üyelerine yiyecek sağlamak için çocuklarını satması endişe verici bir durum. Uluslararası yardım kuruluşları Afgan halkının yardımına koşmalıdır” dedi.
Uluslararası toplum henüz Taliban hükümetini tanımış değil. Birleşmiş Milletler'e göre Afganistan'da 5 yaşın altındaki tahmini 3,2 milyon çocuk yetersiz beslenme riski altında.