Dermatoloji Uzmanı Doktor Gül Yıldırım, aknelere yaz bakımı hakkında bilgiler verdi. Aknenin daha çok ergenlik çağında görülmekle birlikte her yaşta karşımıza çıkabilen pilosebase ünitenin bir hastalığı olduğunu ifade eden Yıldırım, "Genellikle yağlı ciltlerde ortaya çıkmakla birlikte her cilt tipinde yanlış ürün kullanımı, hormonal değişimler ve stres gibi faktörlerle her cilt yapısında görülebilir.
Cilt hastalıklarının çoğunda olduğu gibi akne de mevsimsel değişikliklerden etkilenebilmektedir. UV ışınlarının yeryüzüne en yoğun biçimde ulaştığı yaz mevsiminde akne lezyonlarının etkilenme derecesi farklılıklar gösterebilmektedir. Yaz mevsiminde genel kanı olarak akne lezyonlarının azaldığı düşünülür.
Ancak akne birçok faktörle tetiklenebildiğinden her hastayı kendi şartları içinde değerlendirmek gerekir. Bununla birlikte mevcut aknesi olan hastalarda UV ışınlarının lezyonlar üzerindeki etkisi tartışmalıdır.
Yapılan çalışmalarda UV ışınlarının cildin keratinizasyonunu arttırması dolayısıyla komedojenik etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Güneşle ilk karşılaşmada UV ışınlarının akne oluşumunda rolü olan bakteri üzerinde negatif etkisi ile geçici bir iyileşme hali gözlenmektedir.
Ancak UV maruziyetinin devamı ile komedojenik etki baskın hale gelmekte ve aknenin başlangıç lezyonu olan komedonların sayısı artmaktadır. Komedonlar ileri dönemde yangının eklenmesi ile iltihaplı akne lezyonlarına dönüşerek klinik olarak aknede alevlenme olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.
Yaz aylarında akne lezyonları oluşumu UV ışınlarının güneş koruyucu kullanımı ile bloke edilmesi ile azaltılabileceğini ifade eden Yıldırım, "Önemli olan kullanılan güneş koruyucunun yağlı ve komedojenik olmaması ile hipoallerjenik olmasına özen gösterilmesidir. Akneli ciltler yaz aylarında da kullandıkları bakım ürünlerini devam ettirmelidir.
Dermatolog tarafından cilt yapısına uygun temizleyiciler ve varsa kullandığı lokal ilaçları yazın akne lezyonlarının azalacağı düşüncesiyle bırakmamalıdır. Terlemenin de akne lezyonlarını arttırıcı etkisi gözönünde bulundurularak serin ortamlarda bulunulması ve sık duş almak alınabilecek önlemler arasındadır.
Sonuç olarak yaz ayları akne hastaları için başlangıçta pozitif etki gösteriyor gibi olsa da maruziyet arttıkça lezyonlarda alevlenme riski artmaktadır. Ancak aknenin tek bir faktöre bağlı olmadığı göz ardı edilmeden, her hasta kendi içinde değerlendirilerek dermatolog kılavuzluğunda akne açısından şanslı bir yaz geçirmek zor değildir" diye konuştu. (İHA)