• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

Almanya’daki Türklere müjde

Almanya’daki Türklere müjde
Yaşar Üniversitesi, Köln Başkonsolosluğu ve DİTİB tarafından düzenlenen Sohbete Geldik başlıklı toplantı Köln’de gerçekleştirildi.

Türk-Alman Araştırma Eğitim ve İnovasyon Yılı 2014 kapsamında düzenlenen oturumda çifte vatandaşlık uygulamasından çocuk yetiştirmeye kadar Almanya’daki Türklerin yaşadığı yaygın sorunlar ve beklentiler ele alındı.

Almanya’da doğan Türklere 21 yaşından sonra çifte vatandaşlık hakkı tanıyan kanun teklifinin geçen Nisan ayında Almanya Koalisyon Hükümeti tarafından meclise sunulduğunu hatırlatan Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Özkan, “Artık Almanya’da yaşayan gurbetçilerimiz ikilem içinde kalmayacak” dedi.

ASKERLİĞİNİ ALMANYA’DA YAPAMAYAN TÜRKİYE’DE YAPACAK

Çifte vatandaşlık konusunda Almanya’da yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Özkan, Almanya’da yaşayıp askerliğini tamamlamayan Türk vatandaşları için önemli bir uyarıda bulundu. Çifte vatandaşlık konusunda Almanya’da yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Prof.Dr. Işıl

Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Federal Almanya Koalisyon Hükümeti’nin yaptığı anlaşmaya uygun olarak hazırlanan çifte vatandaşlığa ilişkin kanun teklifi geçen Nisan ayında Bakanlar Kurulu’nca Federal Meclis’e sunuldu. Almanya’da doğan ve sekiz yıldır bu ülkede yaşayan veya altı yıl Almanya’da bir okula giden ya da Almanya’da bir okul veya meslek eğitimini bitiren Türk gençleri reşit olmalarından itibaren 21 yaşına kadar bu vatandaşlıklarından birini seçmek zorunda kalmayacak ve çifte vatandaşlıklarını koruyabilecek. Kanun teklifi sadece Almanya’da doğan gençleri kapsamakla birlikte, Almanya’daki Türk toplumu için olumlu bir gelişme olarak görüldü.

Ayrıca Almanya’da okulu bitiren gençlerin burada kaç yıl yaşadığı önemli değil. 21 yaşına gelen gençlerin herhangi bir şey yapmaları gerekmemekte. Şartın yerine getirildiğinin yetkili daire tarafından kararlaştırılması halinde, gençler 21 yaşından sonra Alman vatandaşlıklarını muhafaza edecek. Öte yandan çifte vatandaşlığa sahip Türk erkeklerinin Almanya’da yaptığı askerlik 1111 sayılı Askerlik Kanunu’na göre Türkiye’de kabul edilmekle birlikte, Almanya 2011 yılından beri zorunlu askerlik hizmeti kaldırdığı için Almanya’da askerlik yapmayan Türk vatandaşlarının bu yükümlülükleri devam edecek.”

ALMANLAR BAĞIMSIZ TÜRKLER BAĞIMLI

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Durgel Jagtap da, Türk ve Alman ailelerin çocuk yetiştirme konusunda gösterdikleri farklılıklara değindi. Geleneksel Türk ve Alman kültürlerini karşılaştıran Jagtap, sözlerine şöyle devam etti: “Alman ailelerinde tipik bağımsız odaklı bir kültür mevcut. Bu bağlamda birey olmak, kendi ayakları üzerinde durabilmek ve kendi kararlarını kendi verebilmek gibi beceri ve özellikler bu kültür için oldukça önemli. Türk ailelerinde aile bağlarını ve büyüklere saygıyı ön plana çıkaran tipik bağlılık odaklı bir kültür mevcut.”

YÜKSEKÖĞRENİMDE TÜRKİYE FIRSATLARI

Yaşar Üniversitesi'nden Prof.Dr. Murat Barkan da, “Gerek Türkiye’ye dönüş sürecinde uyum için gerek Türk üniversitelerinden alınacak güçlü üniversite dereceleri ile Avrupa’ya daha üst düzeyden dönüş için Türkiye’de yükseköğretim, Almanya ve Avrupa’daki Türk gençleri için artık güvenilir ve cazip bir geleceğe yatırım seçeneği haline geldi” dedi.

Yaşar Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız da, Almanya’daki Türklerin Almanya ve Avrupa’da yükseköğrenim alanında yaşadığı zorlukları dile getirdi. Yurt dışında yaşayan Türk öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelerde eğitim alabilmelerine ilişkin fırsatları gündeme getiren Yıldız, şu bilgileri verdi:

“Günümüzde, Alman üniversitelerinin mevcut kontenjan kapasiteleri yeterli değil. Bu nedenle, potansiyel üniversite adayları gözlerini yurt dışındaki yükseköğretim olanaklarına çevirmiş durumda. Bologna kriterlerine uyum sağlayan Türk yükseköğretim kurumlarının sayısı hızla artıyor. Türk üniversitelerinden alınan diplomaların Avrupa’da geçerlilik alanı hızla genişliyor. Bugün birçok Türk üniversitesi, Avrupa ve dünya üniversiteleri ile rekabet yaşıyor; bu alanda küresel ölçekli başarılara imza atıyor. Artık Türk üniversitelerinin Avrupa ve Dünya üniversitelerinden kalite açısından eksiği kalmadı.”

Bu haber toplam 2854 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim