Yüksekova’dan karayolu ile Hakkari’ye gelen Bakan Tüfenkçi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı (HATSO) binası önünde Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Vali Yardımcıları Bekir Abacı, Mehmet Nurullah Karaman, Belediye Başkan Vekili Cüneyt Epcim, Hakkari Baro Başkanı Av. Zeydin Kaya,
İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, İl Emniyet Müdürü S. Suvat Dilberoğlu, Ak Parti İl Başkanı Emrullah Gür, Hatso Başkanı Servet Taş , STK temsilcileri ve kurum müdürleri tarafından karşılandı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından kürsüye çıkan HATSO Başkanı Servet Taş, Bakan Tüfenkçi’nin Hakkari’deki ticaret sorunlarına el attığı ve sınır kapılarımızın gelişmesi için elini yaptığını yaptığı için kendisine teşekkür etti.
Başkan Taş,”Yaklaşık 40 yıldır süren şiddet ve terör ortamında her zaman ülkemizi birliği ve bütünlüğü adına hareket edip büyük bedeller vererek konumumuzu ve değerlerimizi kuruduk. Halk olarak bu süreçte ciddi tranvalar yaşadık. Ancak yaşama dair umutlarımızı kaybetmedik. Hakkari il statüsünün değiştirilmesi gündemi bizde ciddi bir çöküşe neden olmuştur ve bu gündem ilimize Ciddi zarar vermektedir” dedi.
Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Topak, hükümetin Hakkari’nin il ve ilçelerine büyük önem vererek büyük yatırımları yapmaya devam ettiğini söyledi.
Vali Toprak,"Hükümet ve devlet tarafından desteklendiğimizi, yapmış olduğumuz projelerin dikkate alındığı duygusunu kuvvetlendirmektedir. Biliyorsunuz Esendere Gümrük Kapımız geçen sene büyük bir yenileme sonrası TOBB’nin desteğiyle o gün ki fiyatlarıyla 70 milyon bugün ki değeriyle 80-90 milyon liralık çok nezih çok verimli bir tesise kavuştu.
Sayın Bakanımızın katkılarıyla bu gerçekleşti ve geçen sene hizmete açıldı. Arkasından 2016 yılı Ağustos ayında Üzümlü Sınır Kapımız hizmete açıldı. Derecik Umurlu Sınır Kapımız ile ilgili yol sorunu vardı. Onu Derecik Belde Belediyemiz Kuzey Irak tarafına da olmak üzere 4-5 kilometre yol yaptı.
Fakat karşıda ciddi bir otorite bulunmadığı için kapı henüz tam manasıyla geliş-gidişlere ve araç trafiğine açılamadı. Fakat o da gündemimizde. Cazibe merkezlerimizdeki yatırım alanlarından birisi olan metalurji fabrikasıyla ilgili konular Sayın Cumhurbaşkanımızın onayında. Oradan da onay çıktıktan sonra inşallah gerekli altyapılar hazırlanıp fabrikanın buraya gelerek hem istihdamımıza hem ekonomimize hatta ülke ekonomimize çok büyük katkı sağlayacak bir yatırıma kavuşacağız. İnşallah bu ziyaretlerde bunlara vesile olacaktır.
Yine havaalanımız aktif olarak çalışmakta. Esendere Gümrük Kapımızda 24 saat esasına geçildi. 24 saat esasıyla 16 Ekim’den itibaren faaliyetler devam ediyor. Yüksekova Gümrük Müdürlüğümüz İç Gümrükleme Müdürlüğümüz de 16 Ekim tarihi itibariyle çok güzel bir binada hizmet vermeye başladı. Bunun resmi açılışını da ileri ki günlerde yağacağız.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı üzerinden baktığımızda gerçekten bir hizmet yarışının çok atak bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Gözle görülür yatırımlar gözle görülür faaliyetler ticaretimize fayda getirecek. Şu anda 3,5 milyarlık değişik sektörlerde yatırım devam ediyor.
Son 10-13 yıl içerisinde 7-8 milyarlık yatırım gerçekleşti. Bu ziyaretin, toplantının, bir araya gelmenin İlimize faydaları mutlaka olacaktır. Ben Sayın Bakanımıza ziyaretlerinden dolayı tekrar teşekkürlerimi arz ediyorum. Bu toplantının bu değerlendirmenin de faydalı olmasını diliyorum" Şeklinde konuştu.
Burada konuşan Bakan Tüfenkçi ise, ülke ekonomisi için hangi tedbirler alabiliriz. Hakkari özelinde neler yapabiliriz bunun istişaresini burada yapalım dedi.
-Türkiye büyük bir dönüşüm ve değişime imza attı
Bakan Tüfenkçi,” Hakkari'nin kendileri için çok önemli olduğunu, kentin istihdam problemlerini ve bunu gidermek için yatırımların önemini bildiklerini ifade ederek, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Hakkari'ye başvuran yatırımcılar arasında kente katkı ve istihdam sağlayacak yatırımların belirlendiğini dile getirdi.
Program kapsamındaki 23 il içinde projelerin belirlendiğini ve son onaydan çıktıktan sonra hayata geçireceklerini anlatan Tüfenkci, yeniden bölgelerin bir kalkınma ve sanayileşme hamlesine girmesini istediklerini vurguladı.
Hakkari gibi sınır illerinde yaşayan insanlar için sanayi kadar sınır ticaretinin de önemli olduğunu anımsatan Tüfenkci, şu ifadeleri kullandı:
"Sınır ticaretini tabana yaymamız lazım. İnşallah başbakanımızın da talimatıyla bu bölgelerde sınır ticaret merkezleri oluşturmak için kolları sıvadık. Son aşamaya geldik. Önümüzdeki çok kısa zaman içinde onu da kamuoyuyla paylaşacağız ve burada sınır ticaretini biraz daha kolaylaştırarak esnaflarımıza yaymış olacağız.
Biz ticaretin ve gelir bölüşümünün adil olarak tabana yayılmasını savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Onun için projeler üretiyoruz, sınır ticaretinin kente yayılmasını istiyoruz.
Hayvancılığın Hakkari için önemli olduğunu biliyoruz. Terörle mücadelede yakaladığımız başarı arttıkça, güvenlik sağlandıkça yaylaların da mutlak suretle hayvancılığa açılması gerekir. Bunu da inşallah önümüzdeki dönemde buradan gelen haberlere, raporlara göre bunu da samimi olarak söylüyorum acil olarak açmamız lazım. Hayvan varlığını burada arttırmamız lazım, bu coğrafya buna müsait."
Sınır ticaretinde yeni bir model üzerinde çalıştıklarını, 3 kalemin yasak ama diğerlerinin serbest olduğu, üçüncü ülkeden gelen menşeli malların da alınıp satılacağı bir sistemi hayata geçirmek istediklerini aktaran Tüfenkci, "İnsanlarımızın kaçakçılık yaparak hem kaçakçı durumuna düşmemesini, orada canlarını kaybetmemelerini ya da çeşitli terör örgütlerine haraç vermemelerini istiyoruz. Bunu belli bir yasal statüde kayıt altında herkesin yapabileceği bir alan haline getirmek istiyoruz." dedi.
Türkiye'yi, bölgesel gelişmişlik farklarının azaldığı, refahın ülke sathına daha dengeli yayıldığı, ekonomik ve sosyal bütünleşmenin güçlendiği bir ülke haline getirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Tüfenkci, bölgeler arasındaki yaşam standartlarını birbirine yaklaştırarak topyekün kalkınmayı sağlama anlayışını sürdürmek istediklerini bildirdi.
Türkiye'nin 15 yıldır her alanda büyüdüğünü ve büyümeye devam ettiğini belirten Tüfenkci, ekonomik, sosyal ve hukuksal alanda çok önemli reformların gerçekleştirildiğini, ekonominin istikrara kavuştuğunu, sosyal dengelerin, refah seviyelerinin gözle görüşür şekilde iyileştiğini söyledi.
Tüfenkci, Türkiye'nin 15 yılda marka değeri olan bir ülke konumuna eriştiğini vurgulayarak, "Marka değerimizi yükseltebilmek adına daha fazla üretecek, daha fazla istihdam sağlayacak, daha fazla ihraç edeceğiz.
Baktığımız zaman 2017 yılı içinde Cumhurbaşkanımızın da seferberliğiyle Türkiye'de 2 milyon 198 bin insanımıza yeni iş bulduk. Ama bu yeterli değil. Daha fazla istihdam sağlamamız lazım. Bunun için de daha fazla insana iş ve aş bulmamız lazım." diye konuştu.
2016'daki hain darbe girişimi, sonrasında başlatılan ekonomik saldırılar ve terör örgütleri DEAŞ, PKK, FETÖ, DHKP-C'nin saldırılarıyla Türkiye'nin çökertilmek istendiğine dikkati çeken Tüfenkci, kısa zamanda toparlandıklarını ve 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5.2, ikinci çeyreğinde yüzde 5.1 büyümeyi yakaladıklarına işaret etti.
Ülke olarak büyümeye devam edeceklerini kaydeden Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'de her yıl bir milyon genç iş gücüne katılıyor. Bu biz her yıl bir milyon gencimize iş, aş bulmak zorundayız.
Bunun için her yıl yüzde 5'in üzerinde büyümeyi yakalamak zorundayız. Bunu yakalayabilmemiz için yatırım yapmamız, istihdam alanları oluşturmamız, ithalattan yerli ikameye geçmemiz lazım. Bununla ilgili çalışmalarımızı hükümet olarak devam ettiriyoruz.
Aldığımız tedbirler, verdiğimiz teşviklerle özellikle yerli üretime geçme noktasında ciddi çalışmalarımız var. Biz orta vadeli büyüme planımızda şunu öngördük. Büyümeyi her yıl ortalama yüzde 5,5 olarak belirledik. Ve bu program boyunca ekonomik büyümenin sürdürülebilir ve kapsayıcı olması noktasında özen gösterdik.
İhracatımızın da 2017 yılında arttığını yüzde 10 oranında büyüdüğünü görüyoruz. Yıl sonuna doğru her zaman olduğu gibi bazı felaket tellalları 'Türkiye'de ekonomi batıyor, kötüye gidiyor borçlarını ödemede sıkıntı çektiği' gibi 2016 yaptıklarının aynısını yapmaya başladılar. İnanın nasıl 2016 nasıl mahcup oldularsa, 2017 tahminleri tutmadıysa, bu kesimin 2018 tahminleri de tutmayacak. 2018'de de büyümemize devam edeceğiz, ihracatımızı, üretimimizi, istihdamımızı arttırmaya devam edeceğiz."
İki yıl önceki Hakkari'ye göre yolları yenilenmiş, alt yapısını tamamlamış bir kentin ortaya çıktığını vurgulayan Tüfenkci, şunları dile getirdi:
"Hakkari'nin turizme daha farklı bakış açısı getireceğini görüyoruz. Buralarda yapılacak otellerimiz ve tesislerimizle ilgi çeken coğrafyasının bütün ülkeye açılması noktasında bizlerde elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İl ilçe olmazı bizim için önemli değil. Önemli olan oraya desteğin gücün verilmesi.
Coğrafya değişmediği sürece il, ilçe, belde olsa da önemli olan zenginliği yaşatmak. Zenginlik olursa il de, bölge de olur. Buna fazla takılmayın. Sizler, 'biz nasıl üretim, ticaret yapabiliriz' onunla ilgili engelleri söyleyin, her türlü engeli kaldırırız. İl ilçe olacak tartışmaları uzun süredir var.
Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız sonucunu sizlerle paylaşır. Hakkari il veya il değil. Burada ticaret dönmediği sürece, burada üretim olmadığı sürece bir anlamı yok. Nice beldeler bu gün 100 bin 200 bin nüfusa ulaştı.
Ekonomik gelişmesini başardığı için. Sadece buna takılarak 'sermaye gidiyor' demek doğru değil. O zaman Yüksekova'ya çok yüksek oranda sermaye gelmesi lazım. Gelse zaten Hakkari'nin istatistiklerinden belli olurdu. Yüksekova il olacak diye trilyonlar oraya gelmedi."
Yapılan konuşmaların ardından soru ve cevaplara geçildi. Bakan Tüfenkçi kendisine soru soran herkesi sabırsızlıkla dinleyerek cevap verdi.
Hakkari’deki STK temsilcileri ve işadamları ise kadim şehir Hakkari il kalsın, Hakkari sınır kapılarında yeni düzenlemelerin yapılması ve giriş çıkış saatlerinde düzenleme yapılması, sınır kapılarında gümrüksüz alanların kurulması, tek çıkışı olan Hakkari’ye yeni bir yolun yapılması konularını dile getirdiler.
Bir vatandaş ise Şemdinli Derecik’te binlerce mültecinin zor şartlar altında çadırlarda yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, burada bir önlem alınması çağrısında bulundu.
Ama baktığınız zaman Türkiye çok kıza zamanda toparlandı ve Allah’a Hamd olsun 2017 yılı içersinde ilk çeyrekte 5.2, ikinci çeyrekte 5.1, inşallah üç çeyrekte çift haneli büyümeleri yakalayacak ve dördündü çeyrekte de yüzde 5 buçuğun üzerinde ve yüzde 6’larda bir büyümeyi gerçekleştirmiş olacaktır.
Türkiye’de her yıl 1 milyon genç iş gücüne katılıyor. Biz her yer 1 milyon gencimizi iş aş bulmak zorundayız. Bunun içinde bizim yüzde 5’in üzerinde büyümeleri yakalamak zorundayız. Bu büyümeleri yakalamamız içinde bizim yatırım yapmamız lazım. Yeni iş istihdam kanalları oluşturmamız lazım. İthalatta yerli ikameye geçmemiz lazım” dedi.
Bakan Tüfenkçi ise ellerinde geleni yapacağı sözünü vererek, AK Parti binasına geçti. Esnaf ziyaretinin ardından bakan Tüfenkçi Valilik, İmam hatip platformu toplantısını ardından Hakkari’den ayrılacak.