Yeğin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağrının vücudun alarm sistemi olduğunu, özellikle ilk kez karşılaşılan şiddetli ağrıların tümünde doktora başvurulması gerektiğini belirtti.
Aşırı sıcakların ense kaslarında kasılmalar meydana getirdiğini ve bu kasılmaların baş ağrılarına neden olabildiğini vurgulayan Yeğin, sıcakların migren ataklarını da tetikleyebildiğine işaret etti. Parlak güneş ışıklarının migren atakları sırasında hastalarda ciddi sorunlar doğurabileceğini ifade eden Yeğin, bu nedenle migrenli hastaların aşırı sıcakta kalmaması ve güneş gözlüğü olmadan dışarı çıkmamaları gerektiğinin altını çizdi.
Uzun süre güneş altında kalınması sonucu baş ağrısı hisseden ve daha önce benzer durumla karşılaşmamış kişilerin mutlaka doktora başvurmaları uyarısında bulunan Doç. Dr. Arif Yeğin, bu durumun, sıcak çarpmasının yanı sıra yüksek tansiyon krizi ve beyin kanamasının belirtileri olabileceğini bildirdi.
Sıcakta kalma sonucu aşırı terlemeyle su ve tuz kaybının da yaygın kas ağrılarına neden olabileceğine vurgu yapan Yeğin, şu önerilerde bulundu:
Sıcak havalarda bol su içilmeli, vücuttaki tuz oranı doğru ayarlanmalı. Sıcak ve soğuk farklılıklarından korunmalı, klima ve havalandırma sistemlerinin çok yakınında bulunmamalı, denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra ıslak kıyafetlerle uzun süre ve özellikle rüzgarda kalmamalı, sokağa çıkarken gözlük ve şapka gibi koruyucu kullanılmalıdır.
Eklem ağrıları olan hastalarda aşırı sıcağın algılayıcıları harekete geçirdiğini ifade eden Yeğin, bu durumun eklemde ani alevlenme ile ağrıları tetikleyebileceğini söyledi.
Yeğin, eklemlerinde sorunları olan kişilerin, aşırı sıcakta kalmamaya özen göstermesi gerektiğini vurguladı.
Halkın genellikle, basit olarak nitelendirdikleri ağrıların tedavisi için doktora gitmediğine dikkati çeken Yeğin, Ağrılar, eş ve dosttan alınan ilaçlarla dindirilmeye çalışılmamalıdır. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar, gerçekte var olan sorunu maskelemekte ve hastalara zamanında müdahale edilmesini engellemektedir dedi.
- TÜRKİYE DEKİ ALGOLOJİ HEKİMLERİ -
Türkiye de, Dünya Ağrı Enstitüsünden girişimsel ağrı tedavisi yeterlik diploması almış, aralarında kendisinin de yer aldığı 14 hekim bulunduğunu belirten Yeğin, dünyadaki algoloji alanındaki tüm gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.
Bu uygulamaları Türkiye de de gerçekleştirmek için çabaladıklarını, diğer uzman hekimlerin halledemedikleri noktada ağrılar için devreye girdiklerini belirten Yeğin, ağrı konusunda kendilerine başvurulmasını istedi. (kaynak: star gazetesi)