Bilim insanları görme kaybına kalıcı çözüm sunan tedavi geliştirdi

Bilim insanları görme kaybına kalıcı çözüm sunan tedavi geliştirdi

Kaynak:Basından

Güney Kore'deki KAIST Üniversitesi'nden araştırmacılar, retina hasarını onarıp görme yetisini kalıcı şekilde geri kazandıran bir ilaç geliştirdi.

PROX1 proteinini hedef alan bu yeni tedavi, klinik deneylere 2028'de başlamaya hazırlanıyor.

Görme kaybına karşı uzun süredir beklenen çığır açıcı gelişme Güney Kore’den geldi.

KAIST Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, retina hastalıklarının tedavisinde devrim yaratacak bir ilaç geliştirdi.

Bu ilaç, retina dokusunun kendini yenilemesini engelleyen PROX1 proteinini etkisiz hale getirerek sinir hücrelerinin yeniden oluşmasını sağlıyor.

Araştırma lideri Prof. Jin Woo Kim, geliştirilen bu yöntemin bugüne kadar kalıcı görme kazanımı sağlayan ilk tedavi olduğunu belirtti.

Bilim insanları, bu proteinin normalde sinir sistemi gelişiminde faydalı olduğunu, ancak retina hasarında onarımı durduran bir bariyere dönüştüğünü ortaya koydu.

Doğa ilham verdi: Balıklar neden iyileşiyor, insanlar neden iyileşemiyor?

Bu çalışmanın ilham kaynağı ise doğadan geldi. Ekip, bazı balık türlerinin retina dokularını tamamen yenileyebildiğini, bunun nedeninin ise PROX1 proteininin bu canlılarda bulunmaması olduğunu keşfetti.

Bu bilgi, insanlarda da bu proteini hedef alarak iyileşmeyi tetikleyebilecek bir yol haritası sundu.

Farelerde görme 6 ay boyunca sürdü

Celliaz adlı biyoteknoloji firmasıyla geliştirilen antikor tedavisi, hayvan deneylerinde umut verici sonuçlar verdi.

CLZ001 adı verilen bu özel antikor, retina sinirlerini uyararak yeniden yapılandırılmalarını sağladı. Deney farelerinde görme fonksiyonlarının 6 ay boyunca korunduğu bildirildi.

2028’de insanlar üzerinde denemeler başlayabilir

Araştırma ekibinden Dr. Eun Jung Lee, “Şu anda klinik öncesi denemeler için hazırlık yapıyoruz. Her şey planlandığı gibi giderse 2028 yılında insanlar üzerinde ilk klinik deneylere başlamayı hedefliyoruz,” dedi.

Gelecekte kimler faydalanabilir?

Bu tedavi, özellikle yaşa bağlı makula dejenerasyonu, retinitis pigmentosa ve optik sinir dejenerasyonu gibi tedaviye dirençli retina hastalıklarından mustarip milyonlarca kişiye umut olabilir.

Ayrıca kazaya veya travmaya bağlı retina zedelenmeleri de ilerleyen dönemlerde bu yöntemle tedavi edilebilir hale gelebilir.

HABERE YORUM KAT
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.