• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 11 °C

Bitki çayları nasıl demlenmeli?

Bitki çayları nasıl demlenmeli?
Kış kapıya dayandı, kış çayları tezgahta görücüye çıktı. Peki bitki çayları nasıl demlenmeli?

Özellikle kış mevsimlerinde tüketilen bitki çaylarını nasıl demlemeniz gerektiğini biliyor muydunuz? Aktarlar, kış mevsiminin yaklaşması üzerine ‘kış çayı'na olan talebin arttığını söyledi. Öksürük, nezle, grip, astım ve bronşit gibi hastalıklar için tüketilen kış çayı vücut direncini artırıyor ve bağışıklık sistemini geliştiriyor.

Kilosu 20 liradan satılan çayın içinde tarçın, zencefil, zerdeçal, kuşburnu, ıhlamur ve adaçayı bulunuyor. Ankara Ulus’ta baharat ve bitki satan Mehmet Güray, yavaş yavaş vatandaşların kış çayına olan taleplerinin arttığını ve normalde günde 100 gram satarken şimdi günde birkaç kilo sattıklarını anlattı. Kışa hazırlıklı olmak için bu çayı tükettiğini söyleyen müşterilerden Ahmet Bekir, “Annem kalp hastası sürekli öksürüyor. Doktora gidip tedavimizi oluyoruz, ilaçlarımızı da hekim kontrolünde kullanıyoruz. Ancak normal çay içmesi yerine bu kış çayını içmesini tavsiye ediyoruz.” dedi.

BİTKİ ÇAYLARI NASIL DEMLENMELİ?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, soğuk algınlığı esnasında içilen bitki çaylarının, vücudun hastalık esnasında ihtiyaç duyduğu su ihtiyacını karşılayacağını belirterek, bitki çaylarının demlenmesi esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Yonca Tabak, "Bitkilerin genel anlamda antioksidan içeriğinin yüksek olduğu bilinir. Ancak bitki çayları hazırlanırken ve içilirken bitkilerin birbirleri ile uyumu, ne kadar süre hangi sıcaklıkta demlenmesi gerektiği iyi bilinmelidir.

Bu tür bitkisel destekler uzman kontrolünde kış boyu düzenli alınması halinde vücuda ek antioksidan destek sağlamak adına yarar sağlayabilir. Ancak sadece hastalık sırasında kullanımın soğuk algınlığını kısa sürede atlatmada çok büyük katkı sağlamayacağını düşünüyorum.” diye konuştu. Soğuk algınlığı esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli hususun bol bol su içmek olduğunu vurgulayan uzman Yonca Tabak, bitki çayları sırrının da burada yattığına işaret etti.

UZMANDAN BESLENME TAVSİYELERİ

-Mevsime uygun sebze ve meyve tüketin. -Bol bol su tüketin, kış çayı içmek için hasta olmayı beklemeyin. -Grip ya da nezle olmamak için tuzlu ya da karbonatlı hazırlanan özel burun aparatları ile burnunuzu açık tutun. -Soğuk algınlığı esnasında hastalığınızı ayakta atlatmaya gayret etmeyin, dinlenmeyi tercih edin. -Gereksiz antibiyotik kullanımından uzak durun, aksi halde ileride vücudunuz antibiyotikle tedavi olması gerekirse, vücut antibiyotiğe yüksek olasılıkla tepki vermeyecektir.

 

Bu haber toplam 2487 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim