Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Türk halkı ve liderlerinin 15 Temmuz’da yazdığı demokrasi destanının yıl dönümünde, şehit gazeteci Mustafa Cambaz anısına açtığı sergide Türkiye Foto Muhabirleri Derneği üyelerinin tarihe not düşen kareleri ile o fotoğraf karelerinde yer alan demokrasi kahramanlarını buluşturdu.
“Fotoğraflarla 15 Temmuz Darbe Girişimi Sergisi” nin kurdelesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel birlikte kesti.
FOTO MUHABİRLERİ GÖRÜNTÜLEDİ, KAHRAMANLAR ANLATTI
Sergiyi gezen Bakan Soylu, sergideki fotoğrafların hikayelerini foto muhabirlerinden ve fotoğraflarda yer alan gaziler ile şehitlerin ailelerinden dinledi.
Atatürk Bulvarı’nda tankların önüne yatan şehit Yusuf Çelik’in eşi Hülya Çelik, o anı görüntüleyen Anadolu Ajansı muhabiri Ahmet İzgi’ye eşinin ne kadar cesur, ne kadar koca yürekli bir insan olduğunu belgeleyerek çocuklarına, torunlarına, tüm dünyaya anlatabileceği bir miras bıraktığı için minnettar olduğunu anlattı. Çelik, eşinin o gece hiç tereddütsüz sokağa çıktığını, düşmanların bu inançtan korkması gerektiğini söyledi.
Genelkurmay Başkanlığı önünde tanklar ezdiği için alt geçitten aşağı düşen, babası ve eniştesini o gece şehit veren Ülkü Sayın da bu milletin hiçbir şeyden korkmadığını belirterek, Cumhurbaşkanı’nın çağrısıyla sokağa çıktıklarını ve darbeye canları pahasına direndiklerini dile getirdi.
Atatürk Havalimanında paletlerin önüne yatarak tankı durduran Metin Doğan ve “Beni dünyaya duyuran kahramanım” diye tanıttığı İhlas Haber Ajansı foto muhabiri İsmail Çoşkun da o ölümsüz karenin önünde buluştu. Doğan, kendisinin halkı cesaretlendirmek için 10 dakika tek başına mücadele verdiğini ifade etti. Çoşkun ise Metin Doğan’ın gösterdiği inanç ve kahramanlığın daha çok insanı tankların karşısına çıkardığını belirtti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin FETÖ’nün bombardımanı sonrasında çekilmiş fotoğrafı önünde ise BYEGM olarak Meclis duvarlarından kopan mermer parçaları ile hazırlayıp yurt dışına 4 bin adet kart gönderdiklerini anlatan Akarca, Bakan Soylu’ya da bu kartlardan birini hediye etti.
Ulusal medya ve dünyanın her yerinden yabancı basın mensuplarının izlediği açılışa katılan büyükelçiler, bürokratlar, gazetecilere hitap eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bu anlamlı günde, sayfalarca yazının anlatmayı başaramayacağı yaşanmışlıkları tek karede anlatan ve kahramanlarının sesinden yeniden dile gelen fotoğraflardan oluşan sergiyi beraber açtıkları için Türkiye’nin hafızası ve bir yaşanmışlık arşivi olan Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne ve Genel Müdür Mehmet Akarca’ya teşekkürlerini iletti.
"TANKLARIN ÖNÜNE ÇIPLAK ELLERLE ÇIKMANIN CESARETİ TÜRK MİLLETİNE AİTTİR"
“Bu destan, milletimize, gençlerimize, evlatlarını yetiştiren ve arkalarından okula gönderirken Ayetel Kürsi okuyan annelere güç verdi” diyen Soylu, 15 Temmuz’un tarihimizin bize verdiği gücü geleceğe taşıma azmi verdiğini, demokrasiye bağlılık ve sadakatimizi gösterdiğini vurguladı.
Soylu "15 Temmuz bize 21. asırda millet olma şuurunu yeniden verdi. Bir ülke için, toprak için, demokrasi için, insanlık için ve bu ülkeye hizmet edenler için neler yapılacağını tekrar ortaya koyan bir gündü." diye konuştu.
Bakan Soylu, Türk milletinin 15 Temmuz’da bir kahramanlık destanı yazdığını anımsatarak, “Tankların önüne çıplak ellerle çıkmanın cesareti milletimize aittir” diye konuştu.
Soylu, darbe girişiminin engellenmesinde büyük çaba gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile sokaklara çıkan vatandaşlara şükran ve minnet duygularını dile getirdi.
"İNANIYORSAK GÜÇLÜYÜZ"
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca da Bakan Soylu’ya, Türk medyası ve Türkiye’de faaliyet gösteren uluslar arası medyanın çatı kuruluşu olan BYEGM olarak, Türk basınının en önemli kuruluşlarından TRT’nin o gece hain darbecilerden kurtarılmasına büyük kahramanlık göstererek öncülük ettiği için kutladıklarını ifade etti.
“BYEGM’nin açtığı sergide yer alan fotoğrafların kahramanları ve onları fotoğraflayan muhabirler huzurlarınızda” diye konuşan Akarca, yerli ve yabancı basın mensuplarından o gecenin vehametini tanıklarından bire bir dinlemelerini ve gerçekler konusunda, gerçek tanıklardan bilgi edinmelerini istedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin neredeyse her 10 yılda bir darbelerle karşı karşıya kaldığı için vesayet rejiminden kurtulup demokrasisini bir türlü rayına oturtamadığını belirten Akarca, Türk milletinin demokrasinin bedelini 249 şehit vererek 15 Temmuz’da son kez ödediğini ifade etti.
Akarca “Biz demokrasimize, ülkemize, bayrağımıza, vatanımıza yürekten inanarak, bundan sonra dünyanın zirvesine çok daha hızlı yükseleceğimize iman ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın dikkat çektiği gibi inanıyorsak muhakkak ki üstünüz, güçlüyüz” diye konuştu.
15 TEMMUZ’UN KAHRAMANLARINA YABANCI BASINDAN BÜYÜK İLGİ
15 Temmuz gecesinin canlı tanıkları ve foto muhabirleri, BYEGM tarafından 15 Temmuz haftası etkinlikleri için Türkiye’de ağırlanan ve açılışa katılan onlarca yabancı gazeteciden büyük ilgi gördü. Hollanda’dan, Japonya’ya, İtalya’dan Çin’e onlarca televizyon kanalı ve gazete 15 Temmuz gazileri ile röportajlar yaparak kendi ülkelerine servis etti.
Açılış töreni İngilizce ve Arapça simültane tercümeyle tüm dünyaya bedelsiz olarak frekans üzerinden canlı olarak ulaştırıldı.
SERGİ 20 TEMMUZ’A KADAR ZİYARETE AÇIK
BYEGM’nin fotoğraf sergisi 20 Temmuz’a kadar her gün 09:00-22:00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Hakkarihabertv.com