Gazetecilik, zor ve sıkıntılı bir meslektir. Halkı aydınlatma, olup bitenlerden haberdar etme, toplum yararına hizmet etme ve kamu yararı taşıyan gelişmeleri kamuoyu ile paylaşma amacı taşır.
Çalışan gazeteciler günü,1961 Anayasasında gazeteciler lehine yer alan hükümlerden sonra “Çalışan gazeteciler bayramı” olarak kabul edilen fakat 12 Mart 1971 askeri darbesinden sonra bazı hakların bir kısmının geri alınması üzerine ” 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü” olarak değiştirilen bir gündür. 52 yıl önce önemli haklara kavuşan gazeteciler, aradan geçen bunca zamana karşın bugün de ciddi sıkıntılar içinde mesleklerinin gereğini layıkıyla yerine getirmeye çalışmaktadırlar.
Gazetecilerin yorum ve görüşleri; herkesin çalışmalarına yön vermekte, önemli yararlar sağlamaktadır. Gazetecilik mesleğinin; demokrasinin, fikir özgürlüğünün ve insan haklarının gelişmesinde çok büyük payı bulunmaktadır.
Gazetecinin; gecesi, gündüzü, bayramı ve pazarı yoktur. Dünyanın her yerinden, izleyicilerine anında haber akışı sağlamak için hiçbir fedakârlıktan kaçınmazlar. Özellikle savaş muhabirlerinin, yaşadıkları tehlikeli durumları ekranlarda izlemişinizdir.
Gazetecilikte haber veya köşe yazısı hazırlarken, mecburen iyi bir araştırma yapmak gerekir. Bilginin doğruluğu çok önemlidir. Vatandaşın çoğunluğunun problemleri ve memnuniyeti iyi tespit edilmelidir. Hangi görüşten olunursa olunsun, tarafsızlık temel ilke olmalıdır. Gelişmeler geniş açıdan, çok yönlü olarak değerlendirilmelidir. Toplum olarak bazen eleştiriyi pek sevmeyiz.
Ancak olması gereken, eleştirilere kapımızı açık bırakmaktır. Bu sayede; akıl akıldan üstündür ilkesi gereği, doğru neticeye daha çabuk ulaşılacağı görüşündeyim. Yetkililerin, basında çıkan görüş ve dilekleri iyi değerlendirmeleri gerekir. Hangi görevde olursak olalım, yaptığımız çalışmalarda kamuoyu desteğine ihtiyacımız vardır. Elbette ki, bunda Basının rolü büyüktür. Her ortamda, gazetecilere çalışma kolaylığı sağlanmalıdır.
Geçmişten Günümüze İlimizde Yerel Matbaa Gazeteciliği
Hakkari ilimizde yayın hayatını sürdüren biz gazete sahiplerinin birkaç yıl öncesine kadar en eski baskı olan ve Tipo baskı makinaları denilen; metal harfler ile kalıp oluşturarak hazırladıkları bir baskı türüydü. Metal harflerin tek tek bir araya dizilerek kompas metni oluşturması, gale dediğimiz tepsiinde kalıp oluşturup, çok zor ve zahmetli bir süreçti.
Makinesinde iki silindir bulunmaktaydı. Biri kalıp silindiri, diğeri ise baskı silindiriydi. Kalıp üzerindeki yazı direk olarak kağıda aktarılırdı. Kalıp üzerinde yüksekte kalan kısımlar mürekkebe boyanır, alçakta kalan kısım ise mürekkebi almazdı.
Böylelikle baskı gerçekleşirdi. Kalıp üzerindeki görünüm daima tersti. Günümüzde kullanımı iyice azalmış olan bu teknik, tek tük kartvizit ve antetli kağıt gibi veya özel koleksiyon yayınlarında nostaljik olarak kullanılmaktadır. Yaklaşık 10-15 yıldır ofset çift renkli makinaları bilgisayar ortamında gazetelerin bakı ve tasarımı yapılmaktadır. Ve de günlük yayın hayatını sürdürmektedir.
Hakkari’de Gazeteci Olmak: Özellikle Hakkari ilimizde görev yapan gazeteci arkadaşlarımıza daha fazla kolaylıklar sağlanmalıdır. Hakkari’de Yerel ve nitellikli gazeteler zor şartlar altında yayın hayatını sürdürürken, gazeteci meslektaşlarımız her sabah 8’de mesai başlar başlamaz gazetelerini kurumlara ulaştırmaktadırlar. Toplumsal olayların yaşandığı kentte mesleklerine hiç ara vermeden yayın hayatlarını sürdüren yerel gazeteler büyük özveri ile halkı aydınlatmaya çalışıyor.
Hakkari’de yerel ve ulusal gazetelerde görev yapan gazeteci meslektaşlarımızın sıkıntıları fazla olduğu bir gerçek. Basın çalışanlarının problemleri; tekrar gözden geçirilmeli, bu konuda gereken önlemler alınmalıdır.
Kamuoyuna haber ve bilgi akışını sağlamak için; gece gündüz demeden görevini sorumlu gazetecilik anlayışı içerisinde, zor şartlar altında başarıyla yerine getirmeye çalışan tüm basın mensuplarımızın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutlar, sağlık ve huzur dolu günler temenni ederim. Hiçbir zaman habersiz kalmayalım. Kalın sağlıcakla…