• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 12 °C

Cerattepe nöbetine gazlı müdahale

Cerattepe nöbetine gazlı müdahale
Artvin’in Cerattepe bölgesinde çıkarılması planlanan bakır madenine karşı 21 Haziran 2015’ten beri nöbet tutan halka güvenlik güçleri gazla müdahale etti.

Artvin’in Cerattepe bölgesinde çıkarılması planlanan bakır madenine karşı halkın 21 Haziran 2015’ten beri sürdürdüğü nöbet eylemine polis müdahale etti.

Saat 11.30 sıralarında polis ve jandarma gaz bombası, plastik mermilerle müdahale etti. Müdahalede çok sayıda kilinin yaralandığı belirtiliyor.

‘Müdahalenin hukuki dayanağı yok’

Müdahale öncesi açıklamalarda bulunan Yeşil Artvin Derneği üyesi avukatı Bedrettin Kalın, Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyeti başlatılması yönünde müdahale olacağı duyumunu aldıklarını belirterek şunları söyledi:

“Bu gelişme üzerine sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldik ve yaptığımız temaslarla duyumun doğru olduğunu öğrendik. Erzurum’dan ve Artvin’in bazı ilçelerinden jandarma güçlerinin bölgeye gelmekte olduğunu duyduk. Bunun üzerine tepkimizi göstermek için gerekli çağrılarımızı yaptık ve Cerattepe’ye geldik.

“Şu anda yasal olarak müdahaleyi gerektiren hiçbir durum yok. Mahkeme keşif aşamasına geldi. Çok yakında keşif yapılmasını bekliyoruz. Bu aşamada keşiften yapılacak müdahalenin hiçbir hukuki dayanağı da yok, mantığı da. Vicdanen de kabul edilecek durum değil. Birlik ve beraberliğimiz devam ettiği sürece Artvin halkı gerekli tepkiyi gösterecektir.”

‘Kente sahip çıkacağız’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da, Artvinlilerin kendi yaşam alanlarını savunmak için direniş gösterdiğini belirterek,  Artvinlileri, Artvin’e, yaşam alanlarına, doğdukları coğrafyaya sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bugün Artvin için önemli sınav günü. Burada parti kimliği yok, siyasal düşünce ayrımı yok. Bugün hepimiz Artvin’in evlatlarıyız. Doğduğumuz kente sahip çıkacağız” dedi.

Cerratepe

Cerratepe bölgesi, Türkiye’deki en önemli 41 alandan biri. Artvin’in tüm içme suları Cerrattepe’den geliyor. Yanı başında Hatina Milli Parkı, altında ise Kafkasör Turizm Koruma ve Geliştirme alanı var. Bölge 2 bin bitki türü, 124 endemik tür, yüzlerce hayvan türü barındırıyor.

Dünyanın en zengin bitki örtülerinden birine sahip Cerattepe, Kafkasör Yaylası ve Genya Dağı’nda halk yıllardır yapılmak istenen altın, bakır, çinko, gümüş madenciliğine karşı mücadele ediyor.

Bölgede ilk kez 1987’de sondajlar yapılmış. 90’lı yıllarda ilk galerinin açılması ile halk tepki göstermiş. 1995’te de Yeşil Artvin derneği kurulmuş.

2005’te maden ruhsatları iptal edilmiş, 2009’da Danıştay’ca onanmış. 2012’de ise yeniden Cerattepe ve Genya’nın içinde olduğu alanlar Özaltın İnş. Tic.ve San. A.Ş.’ye verilmişti. Özaltın’ın Cengiz İnşaat adına bu ihaleyi aldığı ortaya çıkmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 yılında firma tarafından ikinci kez hazırlanan ÇED Raporu’na olumlu görüş vermişti.

Ocak 2015’te Rize İdare Mahkemesi, bakır madeni projesinin ÇED olumlu kararını iptal etti. Bilirkişi raporunda “Maden ocağı faaliyete geçerse Artvin şehir merkezi yaşam alanı olmaktan çıkacaktır” demişti.

Ancak şirket iptal kararına rağmen bir kez daha ÇED olumlu kararı aldı. 750 kişinin imzasıyla bu rapora karşı da dava açıldı.

21 Ocak 2015’ten beri bölgede halk nöbet tutuyor.

Bilirkişi heyeti için 18 binlik ücret ödendi. Şu günlerde heyetin keşif incelemesi yapması bekleniyordu.

* Bu haberde Bianet’ten yararlandık.

Bu haber toplam 1953 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim