Valilikte yapılan toplantıya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Salih Kaya, Cumhuriyet Savcısı Muhammed Ali Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Hamdullah Kara, Türkiye Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ahmet Kızılkaya, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal,, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür,
İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdür Vekili Damla İzzet, İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdür V. Arif Koyuncu, Denetimli Serbestlik Müdürü İsmail Aslan, İl Özel İdare Şube Müdürü Şehmus İmmaoğlu, İl Müftülüğü Vaiz Yılmaz Önal ve Hakkâri Barosu Av. Sıtar Özkan’ın katılımıyla gerçekleşti.
Toplantı çocuklar hakkında verilen tedbir kararlarının izlenmesi, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun sağlanması, risk altında bulunan çocuklar için önleyici, müdahale edici ve destekleyici hizmetler gibi konularda istişarelerde bulunan İl Koordinasyon Kurulu üyesi kamu kurum ve kuruluşların yöneticileriyle yapıldı.
Toplantıda ayrıca Hakkari Valisi İdris Akbıyık’ın imzasıyla yayınlanan “Genel Emir Kararı” tebliğinin ilimizdeki uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi ve konu ile ilgili yapılan alan çalışmaları hakkında kurul üyelerine bilgi verildi.
GENEL EMİR KARARI;
22.11.2018 tarihli 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Koordinasyon Kurul toplantısında yetim, öksüz, anası-babası tarafından terkedilen çocukların korunması, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınması, refahlarının yükseltilmesi, sokağın türlü tehlikelerine maruz kalmalarının engellenmesi, ruhsal ve bedensel açıdan sömürülmelerinin önüne geçilmesi, eğitim haklarının engellenmemesi,
bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal, toplumsal gelişmelerine zararlı olacak biçimde aileleri ya da başka kişiler tarafından ihmal veya istismar edilmelerinin önlenmesi için korunma haklarının uygulamaya konulması, çocuk ve ailelerine yönelik hizmet veren kamu kurumları tarafından koruyucu ve destekleyici tedbirlerin yerine getirilmesi amacıyla Valiliğimizce aşağıdaki kararlar alınmıştır.
Bu kararlar, Hakkâri ili sınırları içerisinde 18 yaşından küçük, her türlü sosyal tehlikelere ve kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılan ve başıboşluğa sürüklenen, beden, ruh, ahlaki gelişmeleri ve şahsi güvenlikleri tehlike içerinde bulunan çocukları ve bu çocukları ihmal ve istismar eden gerçek ve tüzel kişileri kapsamaktadır. Bu kararların uygulanmasının takibi ve gerekli denetimler AÇSH Müdürlüğü ve ilgili diğer kurumlar tarafından yapılacaktır.
1- Sokak, cadde, meydan, durak, tarihi ve kültürel mekânlar, ibadethane ve müştemilatı, metruk yapılar, inşaatlar, banka ATM’leri, köprü altları gibi yerler barınmak amacıyla kullanılmayacaktır.
2- Çocukların dilendirilmesi ve çalıştırılması, bu durumdaki çocuklardan herhangi bir eşya, mal (kağıt mendil, çiçek vb.) veya hizmet satın alınması ve para verilmesi yasaktır. Dilendirilen veya çalıştırılan çocuklardan herhangi bir eşya, mal (kağıt mendil, çiçek vb.) veya hizmet satın alınmaması ve para verilmemesi konusunda toplumun bilinçlendirilmesi için AÇSH Müdürlüğü ve diğer kurumlar tarafından çalışmalar yapılacaktır.
3- Örgün eğitim çağındaki çocukların okul saatlerinde mazeretsiz bir şekilde okul dışında bulunması yasaktır.
4- 23 Eylül-21 Mart tarihleri arasında saat 18.00 dan sonra, diğer tarihlerde ise saat 21.00 dan sonra mahallede, sokakta, parkta, yolda, internet kafede ve bunun gibi umumi yerlerde herhangi bir büyük(reşit) yakını yanında olmaksızın bulunması yasaktır.
5- Her türlü kimyevi uyuşturucu veya psikotrop maddelerin kullanım amacı dışında kullanılmaması, kullanım amacı dışında kullanacak kişilere ya da aracılara satışı yasaktır. 18 yaşından küçük olanlara ise her ne amaçla olursa olsun satışı yapılmayacak, muhafazası için verilmeyecek ve taşıttırılmayacaktır.
6- Yukarıdaki kararlara aykırı durumların tespiti halinde, dilendirilen çocuktan mal alımı veya para verilmesi durumunda ilgili kişilerin kendilerine, diğer durumlarda ise ilgili çocukların veli, vasi ya da kanuni temsilcilerine, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun ilgili maddeleri gereğince adli ve idari işlem yapılacaktır.
7- Yürürlükteki mevzuat gereğince çocukların bulunmasının yasak olduğu mahal ve mekânlarda bulunduğunun tespiti halinde, ilgili çocukların veli, vasi ya da kanuni temsilcilerine, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun ilgili maddeleri gereğince adli ve idari işlem yapılacaktır.
8- Yürürlükteki mevzuata göre suç teşkil eden, çocukların dahil olduğu fiil ve durumların tespiti halinde çocukların veli, vasi ya da kanuni temsilcileri hakkında da işlem yapılmak üzere adli mercilere intikali sağlanacaktır”