Sıva filesi mantolama başta olmak üzere duvarlarda gerçekleştirilen çok çeşitli işlemlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Aynı zamanda uygulamanın söz konusu olduğu yapılardaki yaşam konforunu da artırır. Sıva donatı elemanı olarak kullanımı tercih edilen sıva filesinin yanı sıra https://sivafilesi.com.tr/derz-bandi/ gibi ürünler de kullanım alanına uygun şekilde seçildiği ve doğru tekniklerle uygulandığı takdirde son derece önemli faydalar sağlamaktadır.
Yapıların kullanım ömrünü uzatan, yapılardaki yaşam kalitesini artıran ve ekonomik çözümler sunan sıva filesi ve https://sivafilesi.com.tr/kose-filesi/ başta olmak üzere çeşitli ürünlere Sıva Filesi web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Son derece geniş kullanım alanına sahip olan sıva filesi ve derz bandı hakkında bilgi edinmek için yazımızı okumanızı öneriyoruz.
Sıva Filesi Nedir?
Sıva filesi yapılarda sıva taşıyıcı donatısı olarak kullanılan bir malzemedir. Duvar uygulamalarının ayrılmaz bir parçası olan sıva filesi mantolama işlemleri başta olmak üzere çok çeşitli alanlarda kullanıma uygundur. Alçı filesi ya da mantolama filesi olarak da adlandırılan sıva filesi, fiberglass liflerinden dokunan sıva filesindeki gözenekli fileler ısıyla birlikte stabil duruma gelir. Uygulama sırasında sıva fileleri fiske edilir ve renklenir. Sıva filelerinin kopma mukavemetleri genellikle alkali öncesi ≥36 N/mm), sonrasında ise ≥20 N/mm olmaktadır.
Isı yalıtımının yanı sıra su izolasyonu ve diğer pek çok farklı alanda sıva filesi kullanımıyla karşılaşılmaktadır. Diğer bir deyişle sıva filesinin sıvama harcı kullanılması söz konusu olan tüm alanlarda uygulanabildiği söylenebilir. Duvarda oluşması olası çatlakları önleyen sıva filesi bu sayede duvar uygulamalarında ortaya çıkması olası riskleri ortadan kaldırır. Bununla birlikte sıva filesi uygulamaları son derece dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Sıva filesi yanlış uygulandığı takdirde zaman içerisinde duvar üzerinde çatlak ya da kırık oluşması ve sızıntılar yaşanması mümkündür.
Sıva Filesi Neden Kullanılır?
Sıva filesinin üretiminde genellikle fiberglass olarak adlandırılan cam elyaf lifleri kullanılır. Cam elyaf liflerinin bazı işlemlerden geçirilmesi, atkı ve çözgü fiberglassların dokunması sonucu elde edilen sıva filelerinin farklı ölçülerde üretilmesi mümkündür. Çoğunlukla 1x50 metre ebatlarındaki sıva dileleri kullanılmakta olup sıva filelerinin gramajlarının da farklı olması söz konusu olabilir. En düşük gramajı 40 gram olan sıva filelerinin ağırlığı 500 gramı bulabilir. Ülkemizde genellikle 75 ila 160 gram ağırlığında sıva filelerinin kullanımı tercih edilmektedir.
Aktif olarak ısı yalıtımı ve su yalıtımı uygulamalarında mantolama ürünü olarak kullanılan sıva filesi son derece geniş bir kullanım alanına sahiptir. Sıva donatı elemanı olarak tercih edilen sıva filesi sayesinde duvar uygulamalarının ömrünü normale göre daha uzun bir hale getirmek mümkündür.
Sıva filesinin kullanımı sıvama harcının kullanıldığı tüm sektörlerde tercih edilebilir. Bu sayede duvarlarda oluşması olası çatlaklar önlenebilir. Aynı zamanda sıva filesi kullanımı sayesinde yabancı maddelerin duvardan içeri girmesini önlemek de mümkündür. Bunun için yapılması gereken, sıvanın iç kısmına sıva filesi koyulmasıdır. Sıva filesi kullanmamak duvarlarda kılcal ya da geniş çaplı çatlaklar oluşması riskini artırabilir.
Sıva Filesi Nasıl Uygulanır?
Sıva filesi uygulaması yapıların en üst katından başlanmak kaydıyla tüm binaya yapılabilir. Yalıtım sıvalarının cepheye uygulanmasından sonra sıvanın kuruması beklenmeksizin üzerine donatı filesi yerleştirilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta, malayla sıvanın içine gömülen filenin yüzeye yakın olmasıdır. Mantolama filesinin cephelerdeki kapı ya da pencere kenarı gibi zayıf bölümlere ek takviye olarak kullanılması da mümkündür.
Cephelerde ortalama 160 ila 165 gram aralığında kullanılan ürünlerin ısı yalıtım sistemlerinde mantolama filesi olarak kullanımı tercih edilmektedir. Kat aralarında gerçekleştirilen asmolen uygulamaları kapsamında blokların altına serilerek kullanılan ürünlerin ise genellikle 100, 110, 120, 145, 165 veya 165 gram şeklinde olması tercih edilmektedir.
Su izolasyonlarında kullanılacak olduğu durumlarda 40, 45, 50 ya da 60 gramlık sıva filesi modelleri tercih edilir. Mevcut cephelerdeki olası çatlakların önemli ölçüde engellenmesi için gözenek aralıklarının dar olmasına özen gösterilmelidir.
Duvar yapılarını güçlendirme özelliğine sahip sıva filesi modelleri hem iç hem dış duvar cephelerinde güvenli bir şekilde kullanılabilir. Sıva filesi uygulamalarının başarılı olabilmesi için titiz bir uygulama süreci söz konusu olmalıdır. Sıva filesi mutlaka alanında uzman ve deneyimli profesyoneller tarafından uygulanmalıdır. Ayrıca uygulamadan önce, hangi cepheye ne kadar sıva filesi uygulanması gerektiği gibi detaylar belirlenerek doğru bir planlama yapılması daha sonra doğru tekniklerle uygulama aşamasına geçilmelidir.
Sıva filesi hem iç hem dış cephelere uygulanarak duvarların sağlamlığının ve bütünlüğünün korunmasına katkıda bulunur. Sıva filesi kullanımından optimum fayda sağlanması için mutlaka güvenilir markaların ürünleri tercih edilmelidir. Sıva Filesi’ni ziyaret ederek siz de ucuz ve kaliteli sıva filesi, derz bandı ve benzer ürünleri en uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz. Sıva Filesi web sitesi üzerinden güvenilir ödeme yöntemlerini kullanarak alışverişinizi hızlı ve konforlu bir şekilde tamamlayabilirsiniz.