Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu Ankara’da bir araya geldi. İki liderin gündeminde sığınmacılar sorunu vardı.
Ahmet Davutoğlu, Halep’ten kaçışla birlikte Türkiye’ye yönelen yeni göç dalgasına dikkat çekti. Davutoğlu, “Hiç kimse, ‘Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor ve bütün yükü üstleniyor’ diye Türkiye’den mülteciler konusunu tek başına üstlenmesini bekleyemez,” dedi.
Davutoğlu, AFAD ve Almanya Teknik Yardım Grubu’nun, sığınmacılara yardım için birlikte çalışacaklarını da söylerken; Almanya ile 10 önemli konuda birlikte hareket etme kararı aldıklarını açıkladı.
Angela Merkel ise, “Yasal zeminde göç için de hazırlık yapılmalı. Mümkün olduğu kadar kontenjan yaratarak Suriyelilerin Avrupa’ya gelmesini sağlamak istiyoruz. Türkiye’deki bütün mültecileri kabul edeceğimiz anlamına gelmiyor,” dedi.
İki liderin açıklamalarından satır başları şöyle:
Davutoğlu: 10 önemli konuda ortak hareket etme kararı alındı
“Kimse, ‘Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor’ diyerek açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde sürmekte olan Rus hava saldırılarını mazur göremez, ona tolerans gösteremez. Hiç kimse, ‘Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor ve bütün yükü üstleniyor’ diye Türkiye’den mülteciler konusunu tek başına üstlenmesini bekleyemez.
“Biz, insan kaçakçılığının her türlüsünü, her zaman insanlık suçu olarak, terörle eş bir suç olarak görüyoruz.
“Perşembe günü NATO Savunma Bakanları Toplantısı var. Suriye’den gelen mülteci akınının bütün sonuçları konusunda NATO’nun da devreye girmesi hususunda Türkiye ve Almanya birlikte bunu bir gündem maddesi olarak NATO’ya tavsiye edecek ve özellikle de NATO’nun da izleme, gözetleme mekanizmalarının sınırda ve Ege’de etkin şekilde kullanılması konusunda ortak çaba sarf edeceğiz.
“10 önemli konuda birlikte hareket etme konusunda uzlaşmaya vardık. İllegal geçişler konusunda Türkiye-Almanya ortak çalışma yürütecek. AFAD ve Almanya teknik yardım grubu sınırdaki sığınmacılara yardım konusunda birlikte çalışacaklar.
Merkel: Yasal zeminde göç için de hazırlık yapılmalı
“Binlerce kişi Rus bombardımanından kaçıyor. Rusya sivil toplumlara yönelik her türlü saldırıyı durduracaklarını açıklamıştı. Türkiye Suriye sınırına baktığımızda oradaki insanların korku içinde olduklarını görüyoruz.
“O kamplardaki insanlara her türlü yardımı yapacağız. Emniyet güçleri arasında işbirliği olacaktır. Özlelikle insan kaçakçılığı ile mücadele edeceğiz. Mültecilerin geri dönüşü için çalışmalar yürütülecek. 3 milyarlık ödeme söz konusu olacaktır. Bunun da hızlı olmasını istiyoruz.
“Yasal zeminde göç için de hazırlık yapılmalı. Mümkün olduğu kadar kontenjan yaratarak Suriyelilerin Avrupa’ya gelmesini sağlamak istiyoruz. Türkiye’deki bütün mültecileri kabul edeceğimiz anlamına gelmiyor. Arada tacirler var insan kaçakçılığını engellemek istiyoruz. Suriyeliler için vatanlarına evlerine yakın olmak da önemli. NATO toplantısında bunu ele alacağız”