Halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının kandaki alyuvar sayısı ya da hemoglobin düzeyinin hastanın yaşı ve cinsiyetine göre normal değerinin altına düşmesi sonucunda görüldüğünü söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Özlü,
"Aneminin görülmesinin en sık nedeni demir eksikliğidir. Tüm yaşlarda görülebilir. Ancak, aneminin altında yatan hastalıklar yaşa ve cinsiyete göre değişebilir” dedi.
Uzun yıllar içinde yavaş gelişen kansızlığın herhangi bir belirti vermediğini, hızla gelişen kansızlığın ise şok ve ölüme dahi neden olabileceği belirten Dr. Can Özlü, “Kansızlığın belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, sersemlik, çabuk yorulma, baş dönmesi, çarpıntı, nefes almada güçlük, gözlerde bulanık görme, huzursuzluk, yara iyileşmesinde gecikme, saç dökülmesi, ellerde ve ayaklarda uyuşmalar, idrarda renk değişikliği görülür.
Bulgular arasında da ciltte, mukozalarda solukluk, sarılık, karaciğer ya da dalakta büyüme, tırnaklarda kırılma, ağız kenarlarında yara ve çatlaklara rastlanır" şeklinde konuştu.
BİRÇOK HASTALIĞIN HABERCİSİ
Kansızlığın pek çok hastalığın habercisi olduğunu anlatan Dr. Can Özlü,
"Özellikle demire gereksinim gösteren gebelikteki süreçte fizyolojik olarak ortaya çıkabilen anemi özellikle 11 - 45 yaş arası genç bayanlarda geliştiği takdirde yaşam konforunu oldukça bozmaktadır.
Ülkemizde her üç kadından birinde görülen bu hastalığın en sık nedeni adet döneminde görülen demir kaybıdır. Aneminin gelişmesinde sindirim sisteminden kaynaklanan bozukluklar yer tutmaktadır.
Gıda emilim kusurlarının başlıca sebebi çölyak hastalığıdır. Paraziter hastalıklarda kan kaybı sebebiyle kansızlık yapabilmektedir. Toplumda sık görülen bir diğer anemi çeşidi Akdeniz anemisidir(talesemi).
Taşıyıcılık ve benzeri hafif formları dışında hayatın ilk yıllarında teşhis edilir, tanı amacıyla evlilik öncesi taramalar yapılır. Kanımızı oluşturan kırmızı kan hücrelerinin çeşitli iç ve dış etkiler sonucu dolaşım esnasında yıkıma uğraması sonucu da hemolitik anemi gelişebilmektedir" ifadelerini kullandı.
TEDAVİ HASTALIĞA GÖRE ŞEKİLLENİR
Dr. Can Özlü son olarak anemi hastalığında uygulanan tedavilerle ilgili olarak, şunları kaydetti: "Tedavi altta yatan hastalığın düzeltilmesi ve varsa eksik olan besin faktörlerinin demir, B12 ya da folat gibi vitaminlerle takviye edilmesiyle yapılır. Düzeltilemeyen ya da yeterli hızda düzeltilemeyecek ağır anemilerde kan transfüzyonu yapılabilir.
Demir eksikliği ya da vitamin eksikliklerine bağlı gelişen anemilerde demir ya da vitamin içeren ilaçlara ek olarak diyette de değişikliklerin yapılması gerekebilir. Kronik hastalıklara ya da enfeksiyonlara bağlı gelişen anemilerde altta yatan hastalığın tedavisiyle aneminin de tedavisi mümkün olmaktadır.
Eğer aneminin nedeni alyuvar yıkımındaki artış ise (hemolitik anemi) hasta çeşitli immunsupresif ilaçlarla ya da dalağın çıkarılmasıyla (splenektomi) yarar görebilir. Eğer aneminin nedeni hematolojik maligniteler ise bu durumda hastaya kemik iliği nakli yapılması uygun tedavi seçimi olabilmektedir. Özetle kansızlık ülserden kansere kadar birçok hastalık bulgusu olabilmektedir. Bu nedenle yakın takip gerektirmektedir."