Domuz gribi, domuzları yıl boyu etkileyebilen bir solunum yolu virüsüdür. Yeni ortaya çıkan ve H1N1 olarak adlandırılan tür ise, domuz, kuş ve insanları etkileyen türlerin birleşiminden oluşmuş ve yaşamı tehdit edebilen, kıtalar arası yayılım özeliği ( pandemi ) olan bir türdür. Bu nedenle de insandan insana kolayca bulaşmakta ve dünya çapında yayılma riski taşımaktadır. Yeni ortaya çıkan bir tür olduğu için, sezon başında klasik grip aşısı olanlarda bu türe karşı herhangi bir koruma oluşmamaktadır.
Nasıl Bulaşır ?
Virüs, hasta kişinin öksürük, aksırığıyla havaya geçen ve havada asılı bulunan damlacık yoluyla veya hastanın özellikle salgılarının bulunduğu yüzeylere temas etmekle bulaşmaktadır. Virüsü alan kişi, hastalık belirtilerinin olmadığı 1-2 gün öncesinde bile bulaştırıcı olmaktadır.
Kimler Risk Altındadır?
- Şeker hastalığı , kalp hastalığı veya astım gibi kronik hastalıkları olanlar
- Devamlı kortizon kullanan veya kemoterapi alan hastalar
- 65 yaş üzeri olan düşkün yaşlılar
- Gebe kadınlar
- Beslenme bozukluğu olan çocuklar
- Küçük bebekler riskli grubu oluşturmaktadırlar.
Belirtiler Nelerdir?
Ateş, titreme, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, vücutta yaygın ağrı, kırıklık hissi, yorgunluk gibi grip belirtileri görülür. Bazen ishal ve kusma da olabilir. Zatürreye de yol açabilir, bu durumda hastanın ciddi solunum sıkıntısı olacaktır.
T edavi Nasıl Yapılır?
Yeni ortaya çıkan bir virüs olduğu için, özellikle bu tipe etkili bir ilaç yoktur. Ancak grip tedavisinde kullanılan bazı antiviral ilaçlar, bu virüse karşı da etki gösterip hastalığın süresini ve belirtilerini kısaltmaktadır. Herhangi bir risk faktörü, kronik hastalığı olmayan çocuklar enfeksiyonu daha kolay atlatırlar. Bu grupta, domuz gribinin olağan mevsimsel gripten daha tehlikeli olduğunu gösteren herhangi bir kanıt yoktur. Riskli çocukların ise, doktorun yakın takibine ihtiyaçları vardır. Hastalık süresince bol sıvı tüketimi ve düzenli uyuma, dinlenme önemlidir.
Nasıl Korunabiliriz?
Sağlık bakanımızın açıklamaları; önümüzdeki günlerde aşının ülkemizde olacağı ve öncelikle risk gruplarına kitlesel aşılama programının uygulanacağı yönünde olmuştur. İlk olarak sağlık personeline ve hacı adaylarına uygulanacak aşı; 6 ay - 9 yaş grubundaki çocuklara iki doz, yetişkinlere ise tek doz uygulanacak.
Bunun dışında EL YIKAMA basit ama etkili bir korunma metodudur. Sonbahar ve kış süresince özellikle ateşli veya halsiz, bitkin kişiler ile öpüşmemek ve tokalaşmamak yine korunmada kısmen etkili olacaktır.