DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Hakkâri’de yaptıkları yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşların içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiğini söyledi.
Hakkâri’de son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynadığını belirten Genel Müdür Acu, DSİ Genel Müdürlüğü olarak son 15 yılda Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi İçmesuyu Temini Projesi ile Şemdinli ilçesine su temin ettiklerini belirtti.
Yüksekova İçmesuyu Arıtma Tesisi ile Yüksekova içme suyu İsale Hattının yapımı devam ettiğini belirten Acu, son 15 yılda 3 adet baraj tamamladıklarını, 75.050 dekar zirai araziyi sulayacak olan Hakkâri Dilimli Barajı Sulamasının ihalesi 2018 yılının ilk aylarında yapılarak inşaatına başlanması planlandığını ifade etti.
Tamamladıkları 10 adet taşkın koruma tesisi ile 10 meskûn mahalitaşkın zararlarından kurduklarını da anlatan Acu, 11 adet taşkın koruma tesisinin ise devam ettiğini söyledi.
-Bölgesel Gelişim Projeleri’nde Çalışmalar Sürüyor’
Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Hakkâri ilinin de nasibini aldığını belirten DSİ Genel Müdürü Acu, Doğu Anadolu Gelişim Projesi (DSP) Ağrı,
Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas Tunceli ve Van illerinin bulunduğu 15 ili kapsamaktadır.
Proje ile özellikle zirai arazilerin sulanmasıyla birlikte bölgede verim artışı ve buna paralel olarak kalkınma sağlanacaktır. DAP kapsamında Hakkâri ilimizde 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak 3 adet içmesuyu tesisi, 5 adet baraj ve gölet, 3 adet sulama tesisi, 35 adet taşkın koruma tesisi, 2 adet HES olmak üzere toplam 48 tesis açılacaktır”’dedi.
Acu,”DSİ olarak Toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir.
1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz; belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir” şeklinde konuştu. DSİ Genel Müdürü Murat Acu ayrıca bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum dedi. Haber: Feyzullah Taş