Eğitim-Sen Şube Başkanı Süleyman Aşkan, eğitim sisteminde yıllardır yaşanan ve katlanarak artan sorunlar, MEB’in yayımladığı örgün eğitim istatistiklerine çeşitli yönleriyle yansımış bulunmaktadır dedi.
Aşkan,”Açıklanan resmi veriler, eğitimin içler acısı durumunu gözler önüne sermekte, MEB’in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir amacının olmadığı görülmektedir. Okulların eğitim kurumu olmaktan adım adım uzaklaştırıldığı, öğrencilerin yarış atı gibi sınavdan sınava koşturulduğu, öğretmenlerin mülakat sınavı ile sözleşmeli istihdam edilerek esnek, güvencesiz ve angarya çalışmaya zorlandığı,
siyasal kadrolaşmanın arttığı, eğitimde farklı dil ve kimliklerin dışlandığı, eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da kötüleştiği bir eğitim sisteminin ülkemize ve çocuklarımıza olumlu bir katkı yapması mümkün değildir.
Eğitimde siyasal kadrolaşma uygulamalarının yukarıdan aşağıya doğru organize bir şekilde gerçekleştirilmesi, okullarda yaşanan şiddetin artması, eğitim emekçilerine yönelik çeşitli saldırı ve tehditlerin (ihraç, açığa alma, sürgün vb.) sürmesi gibi uygulamalar,
tıpkı ülke genelinde olduğu gibi, okullarımızın ve üniversitelerin fiilen kışla ya da cezaevi haline getirilmesine neden olmuştur. En ufak hak arama mücadelesinin suç sayıldığı, 28 kişinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği İstanbul 3. Havaalanında en insani talepler için yapılan hak arama mücadelesine karşı 24 işçinin tutuklanması ve taleplerin kabul edilmemesi içinde bulunduğumuz durumun en somut örneğidir.
Okul öncesi eğitimden başlayarak eğitim yatırımlarına, ders kitaplarının hazırlanmasından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine, sınıf mevcutlarından eğitimin laik, bilimsel ilkeler doğrultusunda verilmesine kadar her alanda eğitimin demokratik ve kamusal yönünün geliştirilmesine özen gösterilmelidir. Derslik, okul, öğretmen açıklarından eğitimin genel bütçe içindeki payına kadar, eğitimin hemen her alanında köklü bir değişime gereksinim vardır.
Kamusal, parasız, demokratik, nitelikli, bilimsel ve anadilinde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması için somut adımlar atılmalı, eğitimde ticarileştirme ve eğitimi dinselleştirme adımlarına derhal son verilmelidir. Her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okul öncesinden üniversiteye kadar bilimin değil, dini inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrenci ve velilerle birlikte kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için mücadelemizi arttırarak sürdüreceğimiz bilinmelidir” dedi..
Hakkari’deki eğitim durumuna da değinen Aşkan,”Yukarıda sayılan tüm olumsuzluklar ilimizde katlanarak yaşanmaktadır. İlimizde Öğretmen açığının giderilmemesi, Ataması yapılan öğretmenlerin güvenlik soruşturması nedeniyle göreve başlamaması, Öğretmenlerin barınma sorunu, Okulların fiziki alt yapı sorunlarının giderilmemesi, Eksik dağıtılan ders kitaplarının tamamlanmaması,
Öğrenci taşıma ve barınma sorununun çözülmemesi, Okullardaki personel ihtiyacının giderilmemesi gibi, birçok sorun çözülmemişken tüm illerde sendikaların ortak kararı ile uygulanan okullara serbest kıyafetle gitme uygulamasının sadece ilimizde farklı bir uygulamaya tabi tutulması ilimizdeki eğitim öğretim faaliyetlerine bir katkı sunmayacağını düşünüyoruz.
Eğitim Sen olarak belirtilen sorunların biran önce gerçekçi yaklaşımlarla çözülmesi ve serbest kılık kıyafet uygulamasına yönelik tutumun değiştirilmesini istiyoruz. 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında tüm öğretmen, öğrenci ve velilere başarılar diliyoruz” dedi. Hakkarihabertv.com