Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) aralarında Yüksekova Haber, DİHA, Sendika.Org, ANF, Özgür Gümdem gibi birçok özgür basın kuruluşunun internet sitelerinin de bulunduğu 96 haber sitesine getirdiği erişim engelleme kararına karşı Yüksekova Haber Hukuk Danışmanlarından Av. Ramazan Demir, avukatlar Av. Ali Deniz Ceylan ve Av. Gülşah Deniz, TİB'in yasaya aykırı olan kararını onaylayan Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararına itirazda bulundu.
Avukatlar, kararın yasal dayanağı olarak gösterilen 5651 Sayılı Kanun'un ilgili 8/A madde fıkrasının TİB tarafından keyfi ve sansür amacıyla kullanıldığını, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon yaptığı saatlerde halkın en doğru ve tarafsız haber kaynaklarına doğrudan ve keyfi bir şekilde engelleme getirildiğini belirttiler.
GEREKÇE YOK
Uygulamanın sansür niteliğini taşıdığını belirten Yüksekova Haber hukuk danışmanlarından Av. Ramazan Demir, “Daha önce AHİM ve AYM'nin benzer birçok kararında bu durumu halkın haber alma özgürlüğüne müdahale teşkil ettiğini, varsa bile suç teşkil eden tek bir içerik yüzünden sitenin tamamen erişime kapatılmasının orantısız bir tedbir olduğuna karar vermiştir. TİB'in verdiği ve mahkeme tarafından onaylanan karar tamamen gerekçesizdir.
Karara bakıldığında yasa metninin karara aynen aktarıldığı ancak gerekçesinin olmadığı görülmektedir. Bu durum TİB'in kararlarındaki keyfiliğin geldiği noktayı göstermektedir. İşin daha da kötüsü ise mahkeme de bu kararı onaylayarak bu keyfiliği sona erdirmek yerine ortak olmuştur” dedi.
'ENGELLEMEYE RAĞMEN YAYINIMIZ SÜRÜYOR'
Yüksekova Haber'in erişim engeli kaldırılıncaya kadar hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Yüksekova Haber Genel Yayın Yönetmeni Erkan Çapraz ise, "Haber sitemize daha önce açılan davalar ve soruşturmalarla göz dağı verilirdi. Anlaşılan artık erişim engellerinde bulunarak halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlama yoluna gidilecek.
Yüksekova Haber olarak biz bugüne kadar tüm engellemelerin üstesinden gelmeyi başardığımız gibi bu engellemenin de üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz. Okurlarımız engellemelere rağmen haberlerimizi okuyabiliyor, biz de engellemelere rağmen yayınımızı sürdürüyoruz.
Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, devlet henüz yayınlanmayan içeriği bile engelleme hakkını kendinde bulabiliyor. Yine öyle bir dünyada yaşıyoruz ki koca bir devletin getirdiği yasak tek tıkla ya da küçük bir uygulama ile ortadan kaldırılabiliyor. Hukuksuz bir uygulamadır. Bu hukuksuzluğu ortadan kaldırmak için hukuk danışmanlarımızla birlikte hukuki açıdan elimizden geleni yapacağız" dedi.
Çapraz, bilgisayardan sitelerine girmek isteyen okurların Chrome için Zenmate isimli bir eklenti ile, ios sistemli mobil cihaz kullanan okurlarının OnavoProtect programı ile, Android sistemli mobil cihaz kullanan okurlarının ise Hotspot Shield VPN programları kullanarak sitelerine erişebildiğini söyledi.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz da Yüksekova Haber dahil 96 adrese uygulanan erişim engeline itiraz etmişti.