Şirket yetkilileri, Erciş'in 1976 yılında merkez üssü olan Çaldıran depreminin bölgesinde inşa edildiğini öne sürdü.
7,2 büyüklüğündeki depremin vurduğu Van Erciş ve çevre köylerinde hayatın normale dönmesi için çalışmalar sürerken, Başarır Yapı Denetim Şirketi sahibi İnşaat Mühendisi Ali Soykan Özün, önemli açıklamalarda bulunarak Erciş'in yapılaşma aşamasında ihmalkarlıkları olduğunu belirtti. Türkiye'de yapı denetim zorunluluğunun çıkan yasa ile birlikte yaklaşık 10 yıldır var olduğunu denetimlerin ise Van'da 2011 yılının ilk aylarından itibaren başladığını söyleyerek en kötü denetimli binanın bile denetimsiz binadan daima iyi olduğunu savundu.
Van'da yıkımla karşı karşıya kalan binaların denetimsiz binalar olduğunu belirten Özün, kentin geçen yıllarda çeşitli depremler yaşadığını anlatarak şu bilgileri verdi: "Türkiye'de deprem haritası üzerinde riskli bölgeler söz konusu. Bu bölgeler elden geçirilmeli, ya da şehrin o bölgesinde de yapılaşmaya müsaade edilmemeli. Doğa bize yol gösteriyor. Deprem zamanında olduğu yerlerde kendini göstererek, 'ben buradayım' diyor. Denetim görmüş binalarda henüz yıkılan bir bina istatistiği tespit edilmedi.
Van'da uygulama ne yazık ki 2011 yılının ilk aylarından itibaren başladı. Van'da 1976 yılında binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz Çaldıran depreminde çok büyük yıkım olmuştu. Yöneticiler, idareciler depremin merkez üssü olan Çaldıran'a çok yakın yerde Erciş'i yaptılar."
YAPI DENETİM ŞİRKETLERİ BAĞIMSIZ OLMALI YETKİ KARGAŞASI YAŞANMAMALI
Avrupa ülkelerinde yapı denetim şirketlerinin sistematik şekilde çalıştığını açıklayan Özün, Türkiye'de yasanın 10 yıllık bir süreç içerdiğini ancak hâla eksikliklerinin olduğunu söyledi.
Tam bağımsız ve tek yetkili şirketler olması gerektiğini anlatan Özün, şöyle konuştu: "Ancak, Türkiye'deki sistem içerisinde birçok yönlü aktör var. Bakanlık, belediyeler ve zaman zaman da meslek odaları bunlar arasında yer alıyor. Durum böyle olunca yetki kargaşası yaşanıyor. Dünyanın her yerinde yapı denetim firmaları tam bağımsız tam yetkili çalışıyor. Bütün yetkilerin yapı denetim firmalarında toplanması gerekiyor. Yapı denetimleri de denetleyecek bir sistem geliştirilebilir.
Ama yetki ve sorumlu tek bir yerde toplanmalıdır. O zaman gerçek sorumlu daha rahat bulunabilir.Bir binanın yapım aşamasında malzeme kullanımı şartları vardır. Bunları da yüzde yüz denetlemek lazım. Vatandaş dilediği malzemeyi kullanıyor. Bizim buna müdahale etme şansımız yok. Bizim elimizde yetki önümüzdeki proje ve laboratuvar sonuçlarıdır. Yetkiler genişletilsin diyorum çünkü laboratuvarları da denetleme şansı elde etmeliyiz."