Fidan’dan Gazze ve Filistin açıklaması

Fidan’dan Gazze ve Filistin açıklaması

Kaynak:Ajanslar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM 81. Genel Kurulu kapsamında gerçekleştirilen temaslara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurulu kapsamında New York’ta gerçekleştirilen temaslara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fidan, Gazze’de yaşanan insani dramın sona erdirilmesi ve bölgeye yönelik insani yardımların artırılması için Türkiye’nin diplomatik girişimlerini sürdürdüğünü söyledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM Genel Kurulu marjındaki temaslarının ardından basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin Genel Kurul kapsamında yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüğünü belirten Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin küresel ve bölgesel meselelere ilişkin yaklaşımını ortaya koyduğunu ifade etti.

Türk heyetinin gerçekleştirdiği görüşmelerde Filistin meselesinin önemli gündem başlıklarından biri olduğunu belirten Fidan, Gazze ve Batı Şeria’da yaşanan gelişmelerin çeşitli toplantılarda gündeme getirildiğini söyledi.

Fidan, BM Genel Kurulu kapsamındaki temasları sırasında 40’tan fazla ikili görüşme ve çok taraflı toplantıya katıldığını belirterek, Filistin konusunda Endonezya, Katar, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanlarıyla görüşmeler gerçekleştirildiğini aktardı.

New York temaslarında Gazze’nin yanı sıra Suriye, Libya, Kırım, Rohingya, iklim değişikliği, göç, kalkınma, insani yardım ve gıda güvenliği gibi farklı başlıkların da ele alındığını ifade eden Fidan, Türkiye’nin bölgesel sorunların çözümünde diyalog ve diplomasiyi önceliklendirdiğini söyledi.

Gazze’deki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Fidan, Türkiye’nin temel amacının bölgedeki insani dramın sona ermesi olduğunu belirterek, “Amacımız Gazze'deki dramın bir an önce son bulması, oradaki insani yardım imkanlarının artması ve Filistinlilerin gelecek kaygısı yaşamaması” dedi.

Fidan, Türkiye’nin uluslararası platformlarda Filistin meselesini gündemde tutmaya devam edeceğini ve diplomatik imkanların kullanılacağını ifade etti.

İran ile ABD arasındaki gerilim ve Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmelerin de New York’taki temaslarda gündeme geldiğini belirten Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile görüştüğünü söyledi.

İran’ın Hürmüz Boğazı’nın açılmasına ilişkin önerilerinin ele alındığını aktaran Fidan, diplomatik görüşmelerin devam etmesinin önemli olduğunu belirterek, Türkiye’nin bölgede yeni bir çatışma ortamının oluşmaması için diplomatik zeminin korunmasından yana olduğunu ifade etti.

Irak’taki gelişmelere de değinen Fidan, Irak yönetiminin ülkedeki silahlı grupların silahsızlandırılmasına yönelik bir politika ortaya koyduğunu belirtti. PKK ve bağlantılı grupların Irak’taki varlığının sona erdirilmesine yönelik adımların atılması halinde Türkiye’nin de Irak’taki askeri varlığını kademeli olarak azaltabileceğini söyledi.

Fidan, Başika Üssü’nün durumunun da bu süreç kapsamında değerlendirileceğini belirterek, Irak’ın terör ve silahlı gruplara yönelik yol haritasının uygulanmasına bağlı olarak Türkiye’nin gerekli adımları atacağını kaydetti.

Fidan, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde de çok taraflı platformlarda diplomatik çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.