- HAKKARİLİ DOKTORLAR VEFA BORÇLARINI ÖDÜYOR
- DOKTOR OLUP MEMLEKETLERİNE DÖNDÜLER
- YILLARDIR DOKTOR SIKINTISI İLE GÜNDEME GELEN HAKKARİ DE 42 UZMAN DOKTOR GÖREV YAPIYOR
- HAKKARİ DE DOĞUP BÜYÜYEN 7 DOKTOR MEMLEKETLERİNDE HİZMET EDİYORLAR
- HAKKARİLİ DOKTORLAR, DİL PROBLEMİNİN ÖNÜNE GEÇMEYİ BAŞARDI
FEYZULLAH AKSU
HAKKARİ (İHA)
Önceki yıllarda sürekli doktor sıkıntısı ile gündeme gelen ve hastaların komşu illere, ülkelere gittiği Hakkari de artık doktor sevinci yaşıyor. İl ve ilçelerde 42 uzman doktorun görev yaptığı Hakkari de bir o kadar da pratisyen hekim büyük bir şevkle görev yapıyorlar. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise il ve ilçelerde yaklaşık 7 Hakkarili doktorun görev yaptığını belirterek, halkın ise bu doktorlardan son derece memnun olduğunu ifade ettiklerini belirtti.
Hakkari Devlet Hastanesi acil servisinde yaklaşık 1,5 yıldır görev yapan Hakkarili pratisyen Dr. İsmet Turgut (30) ile Dr. Metin Tan (27) yöre halkına vefa borcu ödediklerini belirtti. Özellikle dil problemi ortada kalktığı için yöre halkı ile çok iyi anlaştıklarını ifade eden doktorlar, memleketlerinde görev yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söylediler. Ömer ve Sarya Temel çifti ise hastaneye gelen özelikle yaşlı kesimin Türkçe bilmediği için bazen zorluk yaşadığını ancak kendi dillerinde konuşan
doktorları karşılarında görünce dertlerini daha rahat anlattıklarını belirterek, kendileri ile Kürtçe konuşup dertlerine derman olan doktorlara teşekkür etti.
Geçmişte yaşanan bazı sorunları anlatmakta yarar olduğunu belirten Dr. İsmet Turgut, önceleri bilindiği gibi eğitim sıkıntısının Hakkari de çok fazla olduğunu ve liselerin ise az olduğunu, öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun ise kırsal kesimde olduğu için okuyamadıklarını belirtti. Dr. Turgut, son yıllarda Hakkari de lise sayısının artmasıyla birlikte vatandaşların büyük bir kısmını da Van a taşındığını anlattı. Van da Hakkarili öğrencilerin sayısının fazla olduğunu, kendisinin de ortaokul ve liseyi Van da okuduğunu söyleyen Dr. İsmet Turgut "Hakkarili olarak amacımız biz bu işi omuzlamaktı. Mücadele ettik ve zor şartlar altında okulu bitirdik, bir yerlere geldik.
Diplomamı alıp birinci tercihimizi Hakkari ye verip buraya geldik. Burada olmaktan, halkımızla birlikte olmaktan memnunuz. Onların da bizden memnun olduğunu düşünüyoruz, gelen tepkiler o yönde. Şu anda tıp fakültelerinde okuyan doktor arkadaşlarımızdan yüreklerinde ve akıllarında Hakkari nin olmasını, Hakkari ye gelmelerini istiyoruz. Sadece Hakkari değil ilçelerine de gelmelerini istiyoruz.
Onları burada bekliyoruz. Burada gerçekten sağlık alanında ihtiyacı olan nice insan var. Özellikle dil konusunda çok ciddi aşama kaydettiğimizi söyleyebilirim. Burada Türkçe yi bilmeyen birçok insan var. Özelikle yaşlı kesim bu konuda çok memnun ve çok fazla yaralandıklarını söylüyorlar. Dertlerini çok rahatlıkla dile getirebiliyorlar. Biz de elimizde geldiği kaderiyle yardımcı olmaya çalışıyoruz. Acil servisteki günlük hasta potansiyelimiz 300 ile 350 arasında değişiyor. Bir doktorun baktığı hasta sayısı 200 ile 250 dir. 3 ayın ortalamasında yaklaşık 750 ile bin arası hasta baktığımız olmuştur" şeklinde konuştu.
Dr. Metin Tan ise, hastanenin fiziki şartları önüne geçildiğini, ancak dil sorunu kaldığını belirtti. Dr. Tan, "Tıpta tedavinin doğru yapılması için şikayetin doğru anlaşılması çok önemlidir. Doktorlarla iletişimlerinin bazen dil sorunundan kaynaklandığını söyleyenler oluyor. Biz burada dil sorunu yaşamadığımız için yöre halkının dertlerine derman oluyoruz. Bizim halkımıza bir borcumuz olduğunu düşünüyoruz. Ben burada okudum, burada mezun oldum herkesin bu şekilde bana hakkı geçti. Bize bir şekilde şimdi
burada bunu ödemeye çalışıyoruz" dedi.