Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş; bilimden kültüre, doğadan spora, turizmden coğrafyaya ve ekonomiye kadar kentin lokomotifi olan Hakkari Üniversitesi’nin hayata geçirdiği birçok etkinlikle Hakkari halkının refah düzeyinin yükselmesine katkı sunduğunu belirtti.
Pakiş, “Hakkari Üniversitesi, öğrencilerine ve yöre halkına pozitif kazanımlar ve kültürel değerler katmanın yanı sıra kaliteli eğitim olanaklarını, en iyi akademik personellerle uygulamalı olarak sunuyor” dedi.
“Doğa sporlarında güvenli rotalar belirleniyor”
Rektör Prof. Dr. Pakiş, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) tarafından desteklenen “Görürsen Her Yel Güzel” projesiyle Hakkari’de doğa sporları rotalarını belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Pakiş “Doğa sporlarından rafting, kano, dağcılık, tur kayağı, yamaç paraşütü, kayaklı yamaç paraşütü, dağ bisikleti, kayak ve doğa yürüyüşü rotalarını tespit ediyoruz.
Doğa sporlarının merkezi konumunda olan Hakkari’yi turizm destinasyonuna dahil etmeyi, yurt içinden ve yurt dışından gelecek sporculara rehberlik hizmeti sunmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
“Kısa filmlerle Hakkari’yi anlatıyoruz”
Spor ve turizm alanlarında yapılan çalışmaların yanı sıra kültürel etkinliklere de imza attıklarını kaydeden Rektör Prof. Dr. Ömer Pakiş, sinemanın gücünden yararlanarak çektikleri kısa filmlerle Hakkari’yi ve Hakkari insanını yansıttıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Ömer Pakiş “Öğretim görevlilerimiz, bölge halkının hayatından esinlenerek yörenin kültürünü ve sahip olduğu güzellikleri göstermek için kısa filmler hazırlıyorlar.
Bu filmlerde oyuncu olarak bölge halkı ve öğrencilerimiz rol alıyor. Filmlerin daha renkli olması adına gerek kamera önünde, gerekse kamera arkasında görev alan bütün insanların fikirlerine büyük önem veriyoruz” dedi.
“Zap havzası kültür ve medeniyeti ortaya çıkıyor”
Tarih boyunca Zap Havzası’nda oluşturulan kültür ve medeniyet kurumlarını ortaya çıkarmak, buralarda yetişen şahsiyetleri tanımak ve tanıtmak için Hakkari Üniversitesi Seyyid Taha İslami İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Zap Havzası Uleması Projesi’ni yürüttüklerini aktaran Rektör Prof. Dr. Ömer Pakiş, “Bölgede kurulmuş olan cami, medrese, tekke, kilise, manastır gibi dini ve ilmi merkezler ile buralarda yetişmiş olan önemli dini, ilmi, edebi ve siyasi şahsiyetler ile Nesturilere ait kültür ve medeniyet izlerini ortaya çıkarma gayretindeyiz” ifadelerine yer verdi.
“Sosyal sorumluluk projeleri ön planda”
Rektör Prof. Dr. Ömer Pakiş, Hakkari Üniversitesi’nin kurum olarak bilimden kültüre, doğadan spora, turizmden coğrafyaya ve ekonomiye kadar geniş bir perspektifle kentin lokomotifi olmayı başarırken, sosyal sorumluluk projeleriyle hem Hakkari sakinlerini, hem de öğrencileri bilinçlendirdiklerini bildirdi. Rektör Prof. Dr. Ömer Pakiş, hasta haklarının bilinirliğini arttırma, madde bağımlılığını ve uyuşturucuyla mücadele, kadınların aile içinde ve toplumda uğradıkları şiddeti önleme konularında öğretim üyeleri ve öğrencilerin işbirliğinde çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
“Modern kampüs için gün sayılıyor”
2008 yılında kurulan Hakkari Üniversitesi’nin genç ve dinamik olduğunu, 5 fakülte, 1 yüksekokul ve 3 meslek yüksekokuluyla hizmet verdiğini anımsatan Rektör Prof. Dr. Ömer Pakiş “Bilimsel ve kültürel faaliyetlerin tamamını göz önünde bulundurunca Hakkari Üniversitesi öğrencileri, seçtikleri alanlarla ilgili eğitimlerini en iyi şekilde alırken, sosyal sorumluluk konusunda bilinçlenmekte,
bilimsel etkinliklerle donanımlarını artırmakta, kültürel faaliyetlerle ufuklarını genişletmekte, rafting, dağcılık, yamaç paraşütü, dağ bisikleti, doğa yürüyüşü, kayak gibi etkinliklerle de eğlenceli vakit geçirmektedirler. Hakkari’yi modern bir kampüse kavuşturmaya yönelik gayretlerimiz devam ediyor. 200 kişi kapasiteli 7 bin 900 metrekare kapalı alandan oluşan sosyal tesisimizi de 2018 yılında faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.İHA