Konu ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Hakkari ziraat Odası Başkanı Nayıf Önal, çiftçilerin 30 Haziran 2017 tarihinde mesai bitimine kadar tarımsal destekleme müracaatlarını yapması gerektiğini belirtti.
Önal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Havza Desteklemeleri” kapsamında çiftçilerin en çok nakit paraya ihtiyaç duyduğu ürün ekim dönemi olan mayıs ayı sonunda çitçiye vereceği desteğin yarısını peşin ödemeyi planladığını belirtti.
Önal açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bu nedenle; çiftçilerimizin son müracaat tarihi beklemeden en geç Nisan ayı sonuna kadar tarımsal destekleme müracaatlarını tamamlamaları büyük yarar sağlayacağı öngörülmektedir. 2017 Yılı ÇKS müracaatları, 2017 yılı Yem Bitkileri yeni ekiliş müracaatlarını yapmaları ayrıca 2016 yılında yem bitkileri desteğinde yararlanan Çiftçilerin müracaatlarını yenilenmesi için İlgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaatlarını yapmaları gerekmektedir.”
Önal açıklamasında çiftçilerin tarımsal destekleme müracaatlarında bulunurken dikkat etmesi gereken hususlar ise şu şekilde sıraladı:
1. Havza kapsamında giren ürünleri ekmesi; bu ürünler Buğday, Arpa, Yem Bitkileri (Yonca,Korunga, Fiğ, Silajlık Mısır vb.)
2. Müracaat dosyalarını yatırırken ürün beyanları doğru yapmaları,
3. Hangi tarlaya hangi ürünü ektiğini müracaat dosyasında ilgili parselde doğru beyan etmesi,
4. Arazi büyüklüğü 1-5 dekar arasında olan meyvecilik, sebzecilik, tıbbi ve aromatik bitkiler üretimini yapan çiftçilerimize 2016 yılında uygulamaya konulan ve dekar başına 100TL olarak belirlenen “Küçük Aile İşletmeciliği Desteği”ne müracaat etmek isteyen çiftçilerimizin de ÇKS müracaatlarını bir an önce yapmaları gerekir.
Hakkari’de havza desteği kapsamına giren ürünlerin buğday, arpa, yem bitkileri (Yonca, Korunga, Fiğ, Silajlık Mısır vb.) olduğuna dikkat çeken Önal şunları söyledi:
“bu bitkileri eken çiftçiler daha çok destekten yararlanacağı öngörülmektedir. İlimizde hayvancılığının geliştirilmesi, hayvan varlığının artırılması, birim hayvandan elde edilen hayvansal ürünlerinin verim ve kalitesinin artırılması için kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılayan yem bitkilerinden yonca, korunga, fiğ ve silajlık mısır üretiminin artırılarak yapılması büyük önem arz etmektedir.
Ayrıca “Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri” kapsamında Odamızda 2016 yılından itibaren istihdam edilmiş ziraat mühendisi arkadaşlarımız Çiftçilerimize tarımsal bilgi ve becerilerini aktarmak üzere her türlü teknik desteği sağlamaktadırlar” Hakkarihabertv.com