• BIST 8908.47
  • Altın 3006.917
  • Dolar 34.2797
  • Euro 37.1426
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 7 °C

Hakkari'de BES'ten SGK'ya tepki

Hakkari'de BES'ten SGK'ya tepki
Hakkari Büro Emekçileri Sendikası (BES) AKP Hükümetini Ve Sosyal Güvenlik Kurum Başkanlığı’nı emekçilerin taleplerini yerine Getirmeye ve Anayasa Mahkemesi kararını uygulamaya çağırdı.
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Hakkari Şubesi Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının ikramiyelerinin ödenmemesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun taleplerine kayıtsız kalması gerekçesi ile basın açıklaması yaptı.
 
Bulvar Caddesi üzerinde bulunan Hakkari Sosyal Güvenlik Kurumu Binası önünde yapılan basın açıklamasına, İnsan Haklar Derneği Şube Başkanı (İHD) İsmail Akbulut, BES Şube Başkanı Cemal Balıkesir, ve Sosyal Güvenlik Kurumu personelleri katıldı. Basın metnini okuyan Hakkâri Büro Emekçileri Sendikası Başkanı Cemal Balıkesir AKP Hükümetini ve Sosyal Güvenlik Kurum Başkanlığı’nı emekçilerin taleplerini yerine getirmeye, ve Anayasa Mahkemesi kararını uygulamaya davet ettiklerini söyledi.
 
YOLSUZLUKLAR SÜRECİ YAŞIYORUZ
 
Ülkede gelir dağılımındaki adaletsizliğinin her gün arttığına dikkat çeken Balıkesir ‘Emekçilerinin her geçen yıl biraz daha yoksullaştığı, AKP hükümeti etrafında kümeleşen eş, dost, akraba, çocuk ve yandaşların ise devlet olanaklarıyla nasıl zenginleştirildiği, yağmanın ve yolsuzlukların bir bir ortaya çıktığı bir süreci yaşamaktayız’ dedi.
 
666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı başta olmak üzere iş kollarındaki birçok kurumda çalışan büro emekçilerinin 2013 yılı içerisinde fazla mesai, ek ödeme, ikramiye, vekâlet ücreti gibi kalemlerde ödemelerin kaldırılması sonucunda 5000 ile 10000 TL arasında ücret kayıplar yaşadıklarını dile getiren Balıkesir, kararnamenin bazı maddelerine ve kamu emekçilerinin mali haklarını düzenleyen kısımlarına
 
Anayasa’ya aykırılık gerekçesiyle CHP tarafından iptal davası açıldığını belirtip ‘Anayasa Mahkemesinin 10.10.2013 tarihinde yayınlanan gerekçeli kararıyla; kurumların teşkilat kanunlarında belirlenen döner sermaye payı, ikramiye, ek ödeme, vekâlet ücreti gibi ödemelerin kaldırılmasını getiren kararname hükümlerini iptal etmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin yayınlanan gerekçeli kararına göre SGK emekçilerinin ikramiyelerinin ödenmesi önünde hiçbir engel kalmamıştır. Ayrıca, ikramiyelerin ödenmesi talebiyle çalışanlarca birçok ilde davalar açılmış ve bu davalar lehte sonuçlanmaya başlanmıştır.
 
Sosyal Güvenlik Kurum Başkanlığı yerel mahkemelerin verdiği bu kararları dahi uygulamayarak suç işlemeye devam etmektedir. Bugün tüm illerde yaptığımız basın açıklamalarıyla, Sosyal Güvenlik Kurum Başkanlığını bir kez daha uyarıyoruz; Anayasa Mahkemesi ve İdari yargı kararlarının gereğini yerine getirerek, Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının ikramiyelerini ödemeye ve diğer taleplerine kayıtsız kalmamaya davet ediyoruz’’ şeklinde konuştu.
 
Basın açıklamasında Cemal Balıkesir SGK ve hükümetten taleplerini sıralayan Cemal Balıkesir,
-Genel olarak kamu çalışanları yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır. Konfederasyonumuz tarafından hesaplanan yoksulluk sınırı olan ortalama 3.500 TL. Taban aylık olarak tüm kamu çalışanlarına verilmelidir. 
 
-Diğer kamu çalışanlarında olduğu gibi SGK çalışanlarının da emekli olduğunda maaşları % 50-60 oranında azalmaktadır. Bu nedenle emekliliği hak ettiği halde ekonomik ihtiyaçlarından dolayı çalışmak zorunda kalan binlerce SGK emekçisi bulunmaktadır. Bu sebeple maaş dışında SGK emekçilerine ödenen diğer ücretler emekli aylığına dâhil edilmelidir.
 
 -Tüm atama ve yer değiştirmelerde kıdem ve liyakat ilkesine uyulmalıdır. Merkezlerde uygulama birliği sağlanmalıdır. Her türlü yüz okuma, kamera, turnike ve sigara saatleri gibi mobbing uygulamalarına son verilmelidir. Tüm Merkez müdürlüklerinin fiziki ortamları düzeltilmeli, çalışma koşulları iyileştirilmeli, çalışanların ulaşım ve yemek sorunları çözülmelidir. 50 ve üzeri personel çalışan tüm merkezlerde kreş açılmalı ve yeteri kadar lojman sağlanmalıdır.
 
- İş yoğunluğunun azaltılabilmesi için zorunlu mesai uygulamaları yerine yeni kadrolu ve güvenceli personel istihdam edilmelidir. Engelli personelin durumlarının iyileştirilmesi ve engel durumlarına uygun işlerde çalıştırılmaları sağlanmalıdır. Özelleştirme uygulamalarına son verilmeli, kurum tarafından kaliteli ve ücretsiz hizmet anlayışı esas alınmalıdır.  Vatandaş odaklı çalışma sonucu memurlar üzerinde uygulanan soruşturmalara, baskılara, son verilmelidir.
 
Bu haber toplam 2469 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim