• BIST 8714.69
  • Altın 3017.587
  • Dolar 34.2879
  • Euro 36.9787
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 3 °C

Hakkari’de organ bağışı etkinliği düzenlendi

Hakkari’de organ bağışı etkinliği düzenlendi
Hakkari’de “3-9 Kasım organ bağışı” etkinlikleri kapsamına bir konferans düzenlendi.

İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakil İl Koordinatörlüğü koordinasyonunda Devlet Hastanesi Konferans salonunda düzenlenen konferansa hastanesi personeli ve öğrenciler katıldı.

 Hakkari İl Sağlık Müdürlüğü Temsilcisi Talip Şimşek, Hakkari Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Nazmiye Abbasigil’in açılış konuşmalarının ardından Hakkari Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Serkan Özen tarafından sunum yapıldı.

Organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması ve bu bilincin yeterince gelişmesini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 3 – 9 Kasım tarihleri arasında “Organ Bağışı Haftası” nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlediğini ifade eden Opr. Dr. Serkan Özen, burada detaylı bilgiler verdi.

Özen,”Organ nakli nedir? Kimler Organ Bağışında Bulunabilir? Hangi organ ve dokuların nakli yapılabilir? Yasal ve dini boyutunun ne olduğu? Beyin ölümü, Beyin ölümüne kimlerin karar verdiği, Organ bağışında ailenin onayının alınması gerekir.

 Organ nakli hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organ ya da organlar yerine, sağlam organ yada organların cerrahi işlemle yerleştirilerek hastanın sağlığına kavuşturulması işlemidir.

 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü  bağışlayabileceğini, Böbrek, Karaciğer. Kalp, Pankreas, Akciğer, İnce Bağırsak organlardan, Kalp kapağı, Kornea, Tendon. Deri, Kemik ve Kemik İliğinden doku nakli yapıldığını.

 Türkiye’de 2238 sayılı yasa  ile  “Organ ve doku alınması, saklanması ve nakil hakkında kanunun” güvence altına alındığını, Diyanet İşleri Başkanlığı 6.3.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu, Diğer İslam ülkelerinde ve diğer bütün büyük dinlerde de benzer kararlar mevcut olduğunu, Organ bağışına Nöroloji, Nöroşirurji (Beyin Cerrahisi Uzmanı), Kardiyoloji ve Anestesi ve Reanimasyon Uzmanlarından oluşan 4 kişilik ekip tarafından gerekli bütün tetkikler yapıldıktan karar verilmektedir”

 ORGAN VE DOKU NAKLİ ÜLKEMİZDE HER GEÇEN GÜN ARTMAKTADIR

 Opr.Dr.Serkan Özen, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile olan hastalarımızın sayısı dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün artmaktadır dedi.

 Özen,” Ama Organ bağışı açısından hem canlı hem de kadavra üzerinden yeterli sayıda bağışçı temin edilememektedir. Ülkemizde bağışlanan organların ihtiyacı karşılamadığını, organ bağışı için İl Sağlık Müdürlüklerine, Devlet Hastanesi Baştabipliklerine, organ nakli yapan merkezlere,

organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek v.b ve emniyet müdürlüklerine başvurulacağını ve organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalayarak bağış yapabilecek Hiçbir şekilde kimse zorlanmayacak. Bağışta bulunanın daha sonra bu bağışından vazgeçebilirler” şeklinde konuştu.

 Konferanstan sonra Hakkari Devlet Hastanesinin girişine stant kurulup vatandaşlara organ bağışı ile ilgili bilgilendirme broşürleri dağıtıldı. İHA

organ-bagisi-mmmm.jpgorgan-bagisi-222222.jpgorgan-bagisi-m.jpgorgan-bagisi-1111.jpg

 

 

Bu haber toplam 3478 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim