Çözüm sürecinin sona ermesi ile başlayan çatışmalar bölge ekonomisine büyük darbe vuruyor. Savaşın tırmanması ile birlikte sıkıntılı günlerin yaşandığı Hakkari’de en büyük darbeyi ise madencilik sektörü aldı.
Yüzlerce kişinin istihdam edildiği sektör durma noktasına gelirken, madenciliğe dayanan Hakkari ihracatının yüzde elli oranında düştüğü belirtiliyor.
Geçen yıl ağustos ayında Hakkari- Çukurca Karayolunun akabinde de güvenlik gerekçesi ile kent merkezine 45 kilometre uzakta bulunan Şine Köprüsü'nün trafiğe kapatılması bölge halkı ve madenciler için büyük sıkıntıların başlamasına yol açtı.
Hem Zap Vadisi’nde hem de Kavaklı (Marinüs) bölgesinde çıkartılan çinko ve kurşun madenleri yolun 9 ay boyunca kapalı olası nedeniyle sahadan çıkartılamadı.
Valiliğin geçen hafta Şine Köprüsünü geçici olarak trafiğe açması ile birlikte harekete geçen madenciler 9 aydır çıkarttıkları madenleri kent merkezine yakın bölgelerde stoklamaya başladılar.
Kedileri için ek bir maliyete neden olan bu duruma isyan eden maden sahipleri 10 Mart tarihine kadar verilen geçici izin süresinde madenlerini güvenli bir bölgeye taşımak zorunda olduklarını belirtiyorlar.
Yaşadıkları sıkıntıları anlatan Karakaya Madencilik Şirketinin ortaklarından Abdulselam Kurt, 9 aydır Şine köprüsünün kapalı olduğunu belirterek,
valiliğin emriyle yolun geçici olarak açıldığını; bu yüzden de madenlerini ek bir masraf yaparak, Zap vadisine taşıdıklarını söyledi.
Esendere Sınır Kapısı’nın kapalı olması nedeniyle çıkarttıkları madenleri Van’a götürüp oradan İran’a çıkartmak durumunda kaldıklarını ifade eden Kurt,
Hakkari ticaretinin belkemiği olan madencilik sektörünün ayakta kalması için yetkililerden yardım beklediklerini sözlerine ekledi.
Çıkarttıkları madenleri bir yıldır satamadıklarını belirten Derav Hazal Madenciliğin sahibi Aydın Çiftçi, yolların kapatılması ve Esendere Gümrük Kapısının kapalı olması nedeniyle hem madencileri hem de çalışanları mağdur ettiğini vurgulayarak, bölgenin ciddi bir ekonomik kriz yaşadığını kaydetti.
Madencilik sektörüne dayanan Hakkari ihracatının yüzde 50’den fazla bir düşüş yaşadığına dikkat çeken Çiftçi, yetkililerden bu soruna kalıcı çözüm bulmalarını istedi.
Yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle zor günler geçirdiklerini anlatan Karakaya Madencilik Şirketinin ortaklarından Celal Orhan, bu duruma isyan ederek,
9 aydır herhangi bir ihracat yapamadıklarının altını çiziyor ve ekliyor, “Şine Köprüsü ile Esendere Sınır Kapısı aylardır kapalı. Sayın valimizin verdiği 10 günlük geçici izin ile aylardır biriktirdiğimiz madenleri Zap vadisine taşımak zorunda kaldık. Bu bizim için ek bir maliyet demektir. “
Sürecin kötüye gitmesi halinde Hakkari’de büyük maddi sıkıntıların yaşanabileceğine dikkat çeken Orhan, çalışanların gözünün madencide madencilerin gözünün de devlette olduğunu söyledi.Hakkarihabertv