Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) konferans salonunda bir araya gelen Hakkari’nin ileri gelenleri ve STK temsilcileri burada bir toplantı yaptılar.
HATSO Başkanı Servet Taş başkanlığında yapılan toplantıda Durunkaya Belediye Başkanı Fatih Keskin, Hakkari’nin ileri gelenleri ve STK temsilcileri Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Hakkari’nin Yüksekova ilçesine taşınması kararı alınmasına tepki gösterdiler.
Sırasıyla görüşlerini belirten Hakkari’nin ileri gelenleri ve STK temsilcileri bu kararın kabullenemez olduğunu söylediler. Hakkari’nin eski bir yerleşim yeri ve medeniyetler kenti olduğunu ifade eden Hakkarinin illeri gelenleri bu karardan biran öce vaaz geçilmesini istediler.
Hakkari’nin ileri gelenleri ve STK temsilcileri,” Hakkari il merkezinin Yüksekova’ya taşınması ile ilgili çalışmaları, bizde çok ciddi bir endişe oluşturdu. Bildiğiniz gibi cumhuriyet Türkiye’sinde 1936 yılında il olan Hakkâri’nin çok köklü bir geçmişi bulunmaktadır.
Aşağı Mezopotamya’nın çok önemli bir kenti olup, yıllarca beylikler ve aşiretler kenti olarak iz bırakmıştır. Şimdi yetkililere seslenmek istiyoruz. Bir kentin şehir merkezini, o kentin bir ilçesine taşımak o şehirde yaşayan vatandaşlara, o topluma yapılacak en büyük hakaret ve en büyük zulümdür” şeklinde konuştular.
HAKKARİ’NİN İLERİ GELENLERİ VALİLİĞE YÜRÜDÜ
HATSO’daki toplantı sonrası Hakkari Valiliğine doğru yürüyen Hakkari’nin ileri gelenleri ve STK temsilcileri valilik yakınında bulunan Defterdarlık binası önünde polisler tarafından engellendi.
Bir süre güvenlik güçleri ile tartışan kalabalığın geçişlerine izin verilmemesi üzerine Defterdarlık binası önünde basın açıklamasını okuyan Mazlum-Der Hakkari Şubesi Başkanı Cengiz Şen,Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız Hakkari şehir merkezinin taşınması kararı kamuoyuyla paylaşıldığı günden bu yana ilimizde büyük bir infial ve şok hali yaşanmaktadır dedi,
Şen," Bu kararın hangi gerekçelerle ve nasıl alındığını bilmiyoruz. Hakkari’lilere sorulmadan alınan bu kararı anlamıyoruz. 1936’dan beri il olan bir kenti 80 kilometre taşımaya kalkışmak, yaratacağı mağduriyet ve travmanın farkında mısınız? Hakkari kent merkezi kamu idari yapılanması ve kamu yatırımları ile ayakta durmaktadır. Kent merkezi taşındığında Hakkari halkı iş yerlerini kapatacak ve göç etmek zorunda kalacaktır.
Biz Hakkari’liler olarak bu kararın güvenlik gerekçesiyle alındığını düşünmekteyiz. Eğer güvenlik gerekçesiyle bu karar alınmamış ise Rize’nin, Artvin’in, Tunceli’nin, Bayburt’un ve Gümüşhane’nin de taşınması gerekmez mi? Devletimizin bundan sonraki politikası şehir merkezlerinin taşınması mıdır?
Biz Hakkari’liler olarak Yüksekova ilçemizin il olmasına karşı değiliz, gerekçesi ne olursa olsun eğer devlet Yüksekova’yı il yapmak istiyorsa bunu Hakkari’nin yıkımı üzerinden yapmasın.
Biz bu kenti seviyoruz ve bu kentte yaşamaya devam edeceğiz. Lütfen bu kararınızı geri çekin. Aksi taktirde yoksul kentimizin daha da yoksullaşacağı bu durum karşısında Hakkari’de kalmanın hiçbir anlamı ve imkanı kalamayacaktır" dedi.
Hakkari’nin en işlek caddelerine ise “Satılık şehir Hakkari, Kadim kent sürgünde” pankartları asılması dikkatlerden kaçmadı.İHA