Maliye Bakanı Ağbal otomobillerdeki yeni ÖTV oranlarının ardından fiyatlarda yaşanacak değişiklikleri anlattı. Bakan Ağbal, aracın fiyatına göre vergilendirme yapıldığının altını çizdi.
Araç fiyatlarında 2 bin 360 ile 26 bin 550 lira arasında artış olacağını belirten Ağbal, "Azalan oranlı vergi sistemine geçtik. Düşük fiyatlı araçlarda vergi oranı düştü. Çıplak fiyatı 40 bin TL'nin altında olan araçlarda vergi artışı olmadı" dedi.
Bakan Ağbal fiyatı 40 bin TL ile 70 bin TL arasında değişen araçlara en fazla 4 bin 130 TL artış olacağını söyledi.
Maliye Bakanı Ağbal'ın açıklamasından öne çıkan bölümler şöyle;
* Çok değerli görüşler geldi, ÖTV ile ilgili. Sistemde şu aşamada değerlendirme sonucu karar yayınlandı. 1600 cc'ye kadar olan araçlarda yüzde 45'ten yüzde 60'a çıkardık.
* Yeni sistemin temel özelliklerinden bir tanesi azalan oranlı sisteme geçilmesidir. Sektörle önemli değerlendirmelerde bulunduk. 40 ila 70 bin TL arasında araçlarda yüzde 60 olan oran yüzde 50'a düşüyor.
* İkinci grup 1600-2000 cc araçlar, 100 bin TL'nin altındaysa vergi oranı yüzde 100. 10 puan indirim yaptık. 2000 cc araçlarda fiyat aralığına gitmedik.
BU DÜZENLEME PİYASADAKİ ARAÇLARA NASIL YANCIYACAK
* 100 araçtan 96'sı 1600 cc'nin altındaki araçlardan oluşuyor. Yüzde 3-3,5'luk kısmı üzerinde. Düşük fiyatlı araçlarda vergi düştü.
* Fiyatı 40 bin TL'nin altında olan araçlarda vergi artışı olmadı. 100 araçtan 42'si vergisiz fiyatı 40 bin TL'nin altında. Piyasadaki 40 bin TL'nin altındaki araçlarda vergi artışı olmadı.
* 40 bin 1 lira olan araca 2 bin 300 TL zam gelmiş olacak. 70 bin TL olanın ise 4 bin 100 TL olacak. 40 bin ila 70 bin TL arasında olanlarda ise yüzde 40 oranında belirlenmiş oluyor.
* 70 bin 1 lira olan bir aracın yeni vergili fiyatını karşılaştırdığımızda 12 bin 390 TL artış yaşanmış oluyor. Piyasada satılan 1600-2000 cc araçlarda şöyle bir dağılım söz konusu her 100 araçtan 34'ünün fiyatı 100 bin TL'nin altında.
* 1600-2000 cc altındaki araçlarda 10 bin 280 TL oranında uygulanmış oluyor. Yüzde 66'sının fiyatı 100 bin TL'nin üzerinde. 26 bin 550 TL artış yaşanacak. Etkisi kabaca yüzde 6 oranında.
AZALAN VERGİ ORANLARINA YÖNELİK SİSTEM VAR
* Yeni sistemin hayırlı olmasını diliyorum. Yasal düzenlemenin bir an önce yapılması konusunda sektörün yoğun bir talebi vardı. Bugün itibariyle de vergi oranlarını da düzenlemiş olduk. Azalan vergi oranlarına yönelik sistem var.
* Öngörülebilirliği çok önemsiyoruz. Bundan sonraki süreçte yakın vadede otomotiv sektörü ile ilgili yeni düzenleme düşünmüyoruz. Yeni vergi düzenlemelerini yapma konusunda olumlu yaklaşımlarımız var. Türkiye önümüzdeki dönemde hibrit araç konusunda önemli bir noktaya gelecek.
* Bizim için otomotiv sektörü kritik bir sektör. Her türlü teşvik edici kararları alacağız. Amacımız yeni bir vergilendirme sistemine geçmekti. Piyasadaki anlık fiyat hareketlerini izlediğimizde bu artışın doğru olduğunu düşünüyoruz. Kanundan yetki almış olduk. Bu çerçevede yaptık.
* ÖTV düzenlemesinin bütçeye katkısı 3 milyar TL ama amaç gelir elde etmek değil, sistemin bozucu yapısını değiştirmek ve adaletli yeni vergileme sistemine geçmekti.
TEKSTİLDE KDV İNDİRİMİ
*Tekstil ve deri sektöründe imalatta kullanılan bazı girdi malzemelerinde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi.
*Otomotiv sektöründe önümüzdeki dönem daha yapısal çözümler içeren çözümler üzerinde çalışacağız.
*Vergi kanunları piyasadaki rekabeti asla bozmamalı, bütün aktörlere-araçlara eşit mesafede olmalı, düzenlemede buna özen gösterdik.
*Düzenlemede ihracat talep üzerinde olumsuz bir etki getirilmemesine önem verdik.
ARTAN DOLAR FİYATLARI
* Kapsamlı bir şekilde başbakanımız açıkladı. Dalgalanmalara karşı almakta olduğumuz tedbirleri anlattı. EKK olarak gerekli adımları atıyoruz, atmaya devam edeceğiz. Ekonomi olarak yatırım, üretim olarak kararlarımızı almaya devam edeceğiz.
* İçinde bulunduğumuz oynaklık küresel piyasalardaki oynaklığın bir parçası. Aynı şekilde duruşumuza devam edeceğiz. Başbakanımız Merkez Bankası kararı hakkında açıklamaları yaptı. Açıklamalar gayet net.