Gece gösterilerinde ve şenliklerde renk renk ışıklar saçan, kartondan yapılan ve içinde özel bir patlayıcı karışımı doldurulan uzun tüp biçimindeki bir kovandan oluşan havai fişek sanırım en çok ilimizde kullanılıyor.
Hakkari’de her hafta onlarca düğün merasimi yapılır. Külfetli olan düğünlerimizde en çok havai fişek alımına dikkat edilir. Her hafta sonu semalarımız rengarenk ışıklar ve silahları andıran tak tak sesleriyle balkonlara çıkarız.
Havai fişekler estetik ve eğlence amaçlı kullanılan düşük patlayıcı güçlü piroteknik aygıtlardır. Çin’de icad edilen ve gittikçe dünyanın her tarafında yayılan havai fişek geleneği ilimizde son beş yıl önce başladı. İşadamı Hamit EGE, oğlu için tertiplenen düğün merasiminde Van’dan getirttiği havai fişeklerle eğlencenin fitilini çekti ve sonrasında sanki moda halini aldı.
Düğün için yapılan ihtiyaç listesinin başında havai fişek yer alır. Bir çok düğün havai fişek temin edemediği için başka bir haftaya ertelenmiştir. Ve bana göre artık bu geleneğin tadı kaçtı. Çok aşırı abarttık. Günlük yaşamımıza öylesine girdi ki havai fişek, nerdeyse çakmak gibi cebimizde taşır olduk. Ve çoğu zaman geceyi beklemeden gündüz atıldığına da tanıklık ettik.
Geçen hafta Yüksekova’da gerçekleştirilen ÇITAK ailesinin düğün merasiminde havai fişek yüzünden aile fertlerinden genç bir kardeşimiz gözlerini kaybetti ve halen Van Araştırma Hastanesinde yaşam mücadelesi veriyor.
Gelenek ve göreneklerimiz o kadar farklı ve güzel ki inanın havai fişekler hiç olmadan da eğlenebiliriz. Bu durumu bence çok fazla abarttık. Batıda düğünlerde silahlar konuşur maganda kurşunu tehlike saçar, ilimizde de havai fişekler aynı tehlikenin devamıdır. Umarım bu konudaki endişemi ve korkumu haklı bulur, havai fişek abartısına son veririz.