Türk Toraks Derneği'nin öncülüğünde organize edilen, Dünya sağlık Örgütü (DSÖ) ile Avrupa Göğüs Derneği'nin destek verdiği "Nefesimiz Tükenmeden: Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlığı" başlıklı sempozyumda hava kirliliğinin korkunç boyutta olduğu açıklandı.
Sempozyum eş başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, İstanbul Göztepe'de yaşayan ve hiç egzersiz yapmayan bir kişinin yılda 223 gram zehirli toz soluduğunu belirterek, "Bu oran Ankara Kayaş'ta yılda 319 gram, İzmir Gaziemir'de ise 205 gram. Her yıl 30 bin insanımızı kanser, kalp yetmezliği, inme, KOAH gibi hastalıklardan kaybediyoruz. Havamız temiz olsa, geçen yıl yaşamını yitiren 30 bin kişi aramızda olacaktı." dedi.
EN KİRLİ ŞEHİRLER
Sorularımızı yanıtlayan Doç. Dr. Haluk Çalışır, ülke genelinde hava kirliliğinin artmaya devam ettiğine dikkat çekerken, "Partikül Madde 10 (PM10) diye tanımladığımız havada uçuşan mikro ölçekli zararlı tozların oranı,Dünya Sağlık Örgütü ortalamasının çok üzerinde.
Son yaptığımız ölçümlere göre havası en kirli şehirler muş,Iğdır, karaman, Bursa, Düzce, Hakkari ve Niğde. İstanbul'un havası en kirli yerleşim alanları ise Esenyurt ve Göztepe. Özellikle Göztepe'de yoğun trafik, kentsel dönüşüm ve havanın çökelmesi, kirlilik artışına neden oluyor. İstenilen seviyede olmasa da Silivri ve Şile havası en temiz ilçeler" dedi.