Meclisteki dokunulmazlık süreci tamamlandıktan sonra bu dosyaları gönderen savcılar yeniden harekete geçecek.
Soruşturma dosyalarını hazırlayan 150 civarındaki savcı, vekilleri sadece dosyaya konu olan suçtan sorgulayabilecek. Gerekirse yargılama tutuklu olarak yapılabilecek. Mecliste halen milletvekilleri hakkında toplam 507 fezleke bulunuyor.
Savcılıklarda 100’e yakın fezlekenin meclise gönderilmesi süreci ise devam ediyor. Bu konuda başı çeken HDP’lilerin 300’ün üzerindeki dosyasının büyük bölümü, “terör örgütü propagandası yapmak” ile “örgüt adına suç işlemek” suçlarının yanı sıra, “örgüt adına vahim nitelikte silah kaçakçılığı yapmak” gibi suçları içeriyor. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın şu anda meclisteki dosya sayısı 60’ın üzerinde.
YENİ ANAYASAYA YOL HARİTASI
Öte yandan Uzlaşma Komisyonu’nun dağılmasının ardından AK Parti, yeni Anayasa’ya ilişkin yol haritasını netleştirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, kurmaylarına AK Parti’nin teklifinin bir an önce ortaya çıkarılması talimatını verdi.
Bu kapsamda yarın İstanbul’da Davutoğlu’nun başkanlığında AK Parti’nin Anayasa Komisyonu üyelerinin katılacağı bir toplantı gerçekleştirilecek.
Bu zirvede AK Parti’nin teklifinin çerçevesi çizilecek ve bazı Anayasa hocalarından da destek alınarak bir ay içinde teklif kamuoyuna açıklanacak.
AK Parti kurmayları, hazırlanacak metinde başkanlık sisteminin yer alacağını ancak önceki tekliflerinde bazı revizyonlara gidileceğini dile getiriyor. İHA