Ses Hakkari Şubesi açıklamasında,"Sağlık alanı çok tehlikeli iş alanları kapsamındadır. Ayrıca sağlık hizmeti bir bütündür ve ekip işidir. 4B’li - süresiz sözleşmeli- çalışanlar da aynı riskle, aynı ortamda çalışıp, aynı işi yapmaktadır. Hizmete gelince kadrolu-kadrosuz aynı şartlarda hizmet üretirken haklar söz konusu olduğunda ise eşitsizlikler devreye girmektedir. Sağlık alanındahâlihazırdaon binlerce 4B’li sağlık emekçisi bulunmaktadır. Süresiz sözleşmeliler, birçok haktan yararlanamadan, tayin hakları olmadan, ailelerinde uzak, güvencesiz - baskı altında çalışmaktadır.
Üstelik uzun süredir sağlık alanında yapılan bütün atamalar kadrosuz yapılmakta, pandemi süresince sağlık emekçilerine duyulan ihtiyacın daha da artması üzerine yapılan ek atamalar bile kadrosuz, güvencesiz, sözleşmeli yapılmaktadır. Sağlık alanında temel istihdam biçimi güvencesizlik olmuş durumdadır.
4B statüsünde çalışanların iş güvencesi bulunmamaktadır. 4B’liler kadrolu değildir, sözleşmeleriher yıl yenilenmektedir, dolayısıyla bu durum emekçiler arasında sözleşmem yenilenecek mi baskısını yaratmakta, bu baskı yöneticiler eliyle de beslenmektedir.
Yine 4B statüsünde çalışanların işten çıkarılma prosedürleri ve gerekçeleri 4A’ya göre farklıdır.
Siyasi iktidar her gün ailenin önemi hakkında nutuklar atarken 4B’liler ailelerinden uzakta çalışmaya zorlanmakta, aile bütünlüğünü sağlayamamaktadır. Eş durumu atamaları çok istisnai koşullarda sağlanmaktadır, öyle ki yok denecek durumdadır.
Yine sağlık alanında hizmet üretenlere tanınan eğitim hakkı tayinlerinden 4B’li çalışanlar yararlanamamakta, eğitim gibi temel bir haktan mahrum bırakılmaktadır. Kurum içi sınavla görevde yükselme ve unvan değişikliği yapmaları mümkün değildir.
Yıllık izinleri sonraki yıla devretmemekte, yıl içinde idarecilerin kullandırılmasına izin vermediği durumda o yıl için yıllık izin hakkını kaybetmektedir. Ayrıca kamu çalışanlarına çeşitli mazeretler durumunda tanınan ücretsiz izin hakkı da 4B’lilere tanınmamaktadır. Yine 4B’liler için hastalık izni kullanımında kısıtlamalar ve hak kayıpları vardır. 2 günden fazla olan hastalık raporlarında belirli oranda ücret kaybı oluşmakta, 9 aydan fazla süren sürekli iş göremezlik halinde sözleşmeleri tek taraflı feshedilebilmektedir.
4B’liler açısından kurumlararası yer değişikliği yapma hakları yoktur. Mevcut işyerinde sorun yaşayan, mobinge uğrayan hatta şiddet gören 4B’li çalışan aynı işyerinde hizmet üretmeye mecbur bırakılmaktadır.
Bu haliyle bile kölelik düzeninden hallice olan 4B’li çalışanların durumu, hak kayıpları, söz konusu istihdam modeline geçildiği ilk yıllarda çok daha kötü durumda iken bugün mevcut olan birçok hak, mücadelemiz ile kazanılmıştır.
Haklarımızın kalanını da birlikte, ortak mücadelemizle kazanabiliriz. Sendikamızla birlikte yürütülen güçlü mücadelelerin sonucunda çeşitli tarihlerde 4B’lilerin 4A kadrosuna geçişleri sağlanmıştı. 2013 yılından beri ise kadroya alınmamaktadırlar. Biz diyoruz ki, yine başarabiliriz, mücadelemizle kadroya geçişleri sağlayabiliriz. SES’imizi birleştirelim, kadro hakkımız için birleşelim.
Bilindiği üzere sendikamızın temel mücadele taleplerinden biri sağlıktagüvencesiz istihdam biçimlerinin ortadan kaldırılarak herkes için güvenceli çalışmanınsağlanmasıdır.
Bu kapsamda 4/B’li süresiz sözleşmeli biçimine ilişkin itirazlarımızı daha ilkortaya çıktığı zamandan itibaren yükselttik. Bu çalışma biçimine karşı her türlümücadelemizi yürüttük. Bugün 4/B sözleşmelerindeki birçok maddenin 4/B’liler lehinedeğişmiş olması mücadelemizin sonucudur.
Kadro talebiyle oluşan mücadelenin oluşturduğu güç de nasıl 2013 yılında 4/B’lilerin kadroya alınmasını başarmışsa, bugün de bununbaşarılabileceğine, böyle bir mücadelenin de sağlık alanındaki güvencesizliğe karşıortak mücadeleye önemli bir katkı sunacağına inanıyoruz.
Tüm illerimizde kadro hakkımız için işyeri toplantıların, örgütlenmeçalışmalarını, mücadelemizi yürütmeye devam edeceğiz. Omuz omuza başaracağız. Birlikte başaracağız. Herkese güvenceli iş, güvenli gelecek!