Bağdat hükümeti, Hewler ile Avrupa arasındaki uçak seferlerini durdurma kararı aldı. Barzani'nin KDP'si "konfederal sistem" öneriyor. Kürdistan Bölgesi ile Şii Başbakan Nuri El Maliki hükümeti arasında petrol gelirleri ve bütçe paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmazlılar yeni bir boyut kazandı.
Hewler, Bağdat hükümetine memur maaşlarını yatırmadığı tepkisinde bulunuyor. Bu sorunların özellikle Hewler ile Ankara arasındaki yakınlaşma ve petrol anlaşması ardından alevlenmesi dikkat çekiyor.
BAĞDAT HEWLER'E ULUSLARARASI UÇUŞLARI DURDURDU
Memur maaşlarındaki gecikme ardından, Rudaw gazetesine göre Bağdat hükümeti, Hewler ile Avrupa ülkeleri arasındaki uluslararası uçuşları durdurma kararı aldı. Bu bilgi, Hewler Uluslararası Havayolu yöneticisi Telar Fayik'e dayandırılıyor. Fayik'e göre, Irak hükümeti 22 Şubat günü Germania ve Hurmuz şirketlerinin İsveç ve Almanya'ya gidip gelen seferlerine izin vermedi.
Bu hattaki uçuşların durdurulduğu bildirildi. Fayik, "Bu kararı kimin aldığını bilmiyoruz, Bağdat hiç bir zaman bu kararların kimin tarafından alındığını söylemiyor, ancak Bağdat bu uçakların Hewler'e dönüşüne izin vermemiş" dedi. Fayik, daha önce de Lufthansa'nın haftada dört sefer olan uçuş sayısının Bağdat tarafından ikiye düşürüldüğünü hatırlattı.
Bu arada Bağdat ile Hewler arasındaki "maaş" krizine de henüz çözüm bulunmadı. Kerkük'te, Kürdistan Bölgesi'ne yönelik bütçenin gönderilmemesini protesto etmek amacıyla bir eylem düzenlendi. Eylemcilerin "Ben Kerküküm, Kürdistanlıyım" sloganı attığı bildiriliyor. Eylemcilerin ayrıca Kerkük'ten Ceyhan'a petrol akışının durdurulmasını da istediği belirtiliyor.
PEŞMERGELER İKİ AYDIR MAAŞ ALAMIYOR!
Bu arada KNN televizyonuna konuşan KDP peşmergeleri, 2 aydır maaşlarını alamadıklarını ve bu durumunun devam etmesi halinde yaşamlarının altüst olacağını söyledi. YNK'li peşmergelerin de 23 Şubat günü Peşmerge Bakanlığı'na bu yönlü tepkilerini ifade ettiği belirtiliyor.
Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, 25 Şubat Salı günü yaptığı bir açıklamada, maaşların ödenmemesine tepki göstererek "Biz bu durumu Kürdistan Halkına karşı bir savaş ilanı olarak biliyoruz" dedi. Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani de, yeni Türk Büyükelçisi Faruk Kaymakçı ve beraberindeki heyeti Selahattin kasabasındaki konutunda kabulü sırasında bu açıklamayı yaptı.
Aynı gün, Kaymakçı'yı kabul eden Bölge Başbakanı Neçirvan Barzani de Kürt memurların maaşlarının kesilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Barzani, "Irak hükümeti, memurların maaşlarını Kürdistan Bölgesi'ne karşı siyasi bir kart olarak kullanamaz. Kürdistan Bölgesi artık geriye dönmez ve Irak hükümeti de Kürdistan Bölgesi'ne bir vilayeti gibi muamele yapamaz" dedi.
Mesut ve Neçirvan Barzani'nin Irak'a yönelik bu sert açıklamaları Türk bir yetkili ile yaptığı görüşme sırasında ifade etmesi dikkat çekti.
Bağdat ile Hewler arasında özellikle petrol anlaşmaları nedeniyle ciddi bir kriz yaşanıyor. Merkezi hükümet Kürdistan Bölgesi'nin uluslararası şirketlerle, kendi onayı olmadan anlaşmalar yapmasını "illegal" olarak değerlendiriyor. Kürdistan Bölgesi ise petrol kullanımını bir anayasal hak olarak görüyor. Ancak Hewler ile Ankara arasında yapılan petrol anlaşması krizin daha da derinleşmesine yol açtı.
ANKARA İLE HEWLER ARASINDA 'GİZLİ PETROL ANLAŞMASI' MI?
Kürt yönetimi, bölgede üretilen petrolü Türkiye sınırına kadar inşa ettiği bir boru hattından Ceyhan'daki terminale gönderiyor. Kurdsat televizyonuna konuşan YNK parlamenteri Rêwas Fayik, Hewler ile Ankara arasında petrol satışı konusunda anlaşma yapıldığı iddiasında bulundu.
Fayik, Neçirvan Barzani ile Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmede, Erdoğan'ın Maliki onay vermezde Türkiye'nin Kürdistan petrolünü satmaya ve parasını Kürdistan Bölgesi'ne vermeye hazır olduğunu söylediğini belirtti. Aynı kaynak, Barzani ve Erdoğan'ın bu konuda anlaşma sağladığını, iki ay sonra Kürdistan Bölgesi'nin merkezi hükümetin onayı olmadan petrol satışına başlayacağını söyledi.
KDP'DEN KONFEDERASYON ÖNERİSİ
Federal Kürdistan Bölgesi ile Bağdat arasında tartışmalı bölgeler sorunu da çözümsüz kalmaya devam ediyor. Bu bölgelerin başında Kerkük geliyor. Ancak Hewler bu konudaki suskunluğunu sürdürüyor. Öte yandan KDP'nin Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki sorunların çözümü için konfederal sistem önerisi yapacağı belirtiliyor.
BasNews'e bilgi veren bir KDP sorumlusu, yakın bir zamanda konfederal sistemi Hewler ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için gündeme getireceklerini söyledi. Yetkili Kürt, Şii ve Sünniler arasındaki sorunlara karşı en iyi çözümün konfederalizm olduğunu düşünüyor. KDP ve lideri Barzani bugüne kadar sık sık "bağımsızlık devlet" fikrini öne çıkarıyordu.