UST direktörü Mahmud Emiri, kurbanların çoğunluğunun toplumun alt sınıflarından geldiğini belirterek, "infazın hükümetin toplumu bastırmak ve sindirmek için en önemli siyasi aracı olduğunu" sözlerine ekledi.
Paris merkezli Kürdistan İnsan Hakları Ağı (KHRN) da "soygun"la suçlanan 8 mahkumun önce sağ ellerinin dört parmağının kesildiğini, ardından da idam cezasına çarptırıldığını söyledi.
Sözü edilen tutukluların idam cezası şimdilik ertelendi, ancak KHRN yakında idam edilebilecekleri. konusunda uyarıyor.
Uluslararası Af Örgütü Mayıs ayında yaptığı açıklamada, 2021'deki küresel infazların yüzde 20 arttığını, İran'ın ise son beş yılda devlet tarafından gerçekleştirilen 314 idam ile infaz listesinin başında geldiğini söyledi.
Uluslararası Af Örgütü, 2021 raporunda İran’da verilen idam cezalarıyla ilgili, "uyuşturucu kaçakçılığı ve mali yolsuzluk gibi en ciddi suçlar bir yana basit eylemler için de adil olmayan yargılamalar sonrasında ölüm cezası verildi. Ölüm cezaları protestoculara, muhaliflere ve etnik azınlıklara karşı bir baskı silahı olarak kullanıldı” ifadeleri yer aldı.
İran, idam cezasının dünyadaki en büyük uygulayıcılarından biri olmaya devam ediyor ve infaz oranı, Başkan İbrahim Reisi’nin Ağustos 2021'de göreve başlamasından bu yana özellikle arttı. basından