Yaz aylarında görünen ishal vakalarındaki artışın sebeplerini, ishal vakalarından korunma yöntemlerini, ishal döneminde tercih edilmesi gereken gıdaları ve uzak durulması gerekenleri Dr. Back-Up doktoru Ali Esat Keskin anlatıyor.
Yaz aylarında, sıcakta mikropların daha kolay çoğalmaları, havuz ve denizlerden mikrop bulaşma riskinin artması, uygun ortamlarda saklanamayan gıdalarda bakterilerin artması gibi sebepler ishal vakalarının artmasına sebep oluyor.
İshallerde en çok sıkıntı yaratan durum aşırı sıvı ve elektrolit (sodyum,potasyum) kaybı oluyor. Bu nedenle ishal tedavisinde sıvı tüketimi ve beslenme büyük önem taşıyor. Kullanıcılarına özel evde bakım hizmetleri veren Dr. Back-Up’ın doktoru Ali Esat Keskin, ishalden korunma yöntemlerini aktarıyor:
Musluk suları ve kaynağı bilinmeyen suları tüketmeyin.
İçine buz konulmuş suların ishal kaynağı olabileceğini unutmayın.
Çiğ meyve ve sebzeleri iyice yıkamadan tüketmeyin.
Gıdaları buzdolabı dışında uzun süre bekletmeyin.
Kişisel hijyene önem verin ve sık sık ellerinizi yıkayın.
İshalli kişilerle aynı tuvaletleri kullanmamaya dikkat edin.
Dr. Keskin, ishal vakalarının tedavisi için de önerilerini paylaştı: “İshali olan kişiler düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalar almalı. Çünkü yağlı ve liften zengin gıdalar bağırsakları daha fazla çalıştırır.
Bu nedenle salata, sebze, meyve, kuru yemiş, çikolata ve kızartmalar ishal düzelinceye kadar tüketilmemeli; bağırsak hareketlerini hızlandıran kepek ekmeği yerine beyaz ekmek tüketimi tercih edilmelidir.
İshalli kişiler yağsız makarna, haşlanmış patates, yağsız patates püresi, pirinç pilavı, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte gibi ürünleri tüketebilir. İshal ve kusma ile kaybedilen sıvıyı yerine koymak, son derece önemlidir. Tüketilen su birden ve hızlıca değil az az ve sık sık olacak şekilde tüketilmeli.”
Dr. Keskin, kişilerin doktorlarına danışmadan ishal kesici ilaçlar kullanmamaları konusunda da uyardı: “İshal gelişigüzel kesilirse, sindirim sistemindeki zararlı bakteri ve toksinlerin atılımı durabilir ve tablo daha da ağırlaşabilir.”
İshaller beş yaş altında sık görülmekle birlikte, iki yaştan küçük çocuklarda çok ciddi sonuçlara yol açabilir, sıvı kaybına bağlı ölümler görülebilir. Ailelerin özellikle açıkta satılan yiyecekler ve tüketim tarihi geçen gıdalar hakkında dikkatli olmalı.
Yaz ishalleri virütik, parazitik ya da bakteriyel nedenli olabilir. Bulantı, kusma, ishal, sık ve gevşek kaka yapma, karın ağrısı, yüksek ateş gibi bulgulara, daha ileri boyutlarda şok ve dehidratasyona yani vücuttaki sıvı kaybına bağlı şok belirtileri eklenebilir. Hastalık, sıvı ve gıda takviyesi ile birlikte üç-yedi gün arasında düzelir.
İshal olan çocuğun beslenmesi önem taşır. Lifsiz, posasız gıdalarla beslenen çocukların diyetinde patates, pirinç, tam buğday, pirinç lapası gibi yiyeceklere yer verilmesi gerekir. Bilinenin aksine bu dönemde sebze vermek, yüksek posa içerdikleri için doğru değil.
Yağsız et, makarna, peynir, yoğurt ve ayran gibi yiyeceklerle, salçasız yemek verilmesi önem taşır. Süt tüketimine ara verilirken sıvı desteğinin de artırılması gerekir. Henüz ilk bebeklik döneminde, altı aydan küçük bebeklerde görülen ishallerde annenin emzirdiği durumlar biraz daha rahat atlatılabilir.
Anne sütü ile beslenme artırılırken bebeğe su verilmeye başlanır. Ek besine geçmiş olan bebeklerde ise inek sütü kesilir. Mama ve sıvı takviyesi artırılır. Burada tüketilen suyun temiz olması önem taşır. Hakkarihabertv.com