İlk sınav Nisan ayında yapılacak. Bu sınav bizim klasik yaptığımız sınavlardan olacak. Bu sınav toplam 160 sorudan oluşan ve süresi de 160 dakikadan oluşan bir sınav olacak. Buradaki testler ortak müfredata dayalı testler olacak. Yani tüm okul ve alanlarda okutulan derslerle alakalı olacak.
Tek soru kitapçığı, tek cevap kağıdı kullanılacak. Bu sınav bugüne kadar yapılan sınavlardan farklı bir sınav olmayacak. Bu sınav sonucunda 6 tane puan türü oluşturulacak. Bilindiği gibi daha önce 3 puan türümüz vardı. Bizim 3 taban puanımız olacak. Önümüzdeki yıl Taban 1 puanı 105 olacak.
Puan aralıkları da değiştirildi. Önümüzdeki yıl puanlar 100-500 arasında hesaplanacak. Bu puanlar sonucunda 3 taban puanı belirlenecek. Biri önlisans taban puanı, üçüncüsü ise lisans puan türlerini tercih edebilecekleri puan türü olacak. Taban Puanlar sonbaharda açıklanacak.
Hem 1 hem de 2. sınavda tüm adayların puanları aynı katsayı ile hesaplanacak. İkinci sınav; halk arasında yapılacak anketler sonucunda Haziran ayının 2. yarısında, bir veya iki haftasonunda yapılacağı netleşecek. 2. aşama sonrası 4 puan türü oluşturulacak. Öğrencilerin tedirgin olmasını gerektirecek hiçbir durum yok.
Lisans programlarının bir kısmı; Say 1 Söz 1 EA 1 ile giriliyor idi. Önümüzdeki yıl, bu programlara her biri için 2 puan türü belirlendi. Örneğin; Hemşirelik Yük. Okulu, Bankacılık gibi Meslek Lisesi nin devamı olanlar için iki puan türü baz alınacak. İsteyen öğrenci; ikinci sınava girmeden tercih yapabilecek. Bu uygulamadaki amaç; Meslek Lisesi mezunu olan öğrencilerin, okumadıkları derslerden soru sorulmasını önlemek olacak.
OrtaÖğretim Başarı Puanı hesaplama sistemi değiştirilmedi. Ancak değer aralığı değiştirildi. Önümüzdeki yıl AOBP 100-500 arasında puanlar olarak hesaplanacak. Sınav başarı puanının üstüne okul başarı puanı eklenerek %15 ile çarpılarak puanı hesaplanacak (İHA)