Pek çok kadın 'evli değilim, muayene olmama gerek yok' gibi yanlış bir inanışa sahip! Acıbadem Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, bu yanlış inanışın ve ihmalkarlığın çok tehlikeli rahim ağzı kanserine zemin hazırladığını vurgulayarak smear testinin şart olduğunu söylüyor.
Prof. Dr. Şendağ, mynet.com'a önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Son derece basit ama hayat kurtaran bir test. Üstelik yılda sadece bir kere yaptırılması yeterli. Gelin görün ki yoğun iş temposuna, ihmalkarlık hatta biraz da kadercilik eklenince pekçok kadın bu çok önemli testi göz ardı edebiliyor.
Oysa yanlış yapıyor! Acıbadem Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, "Çok kolay çözüm bulacakken çok ciddi ameliyatlara maruz kalabilirsiniz" diyerek, kadınlarda önemli bir problem olan rahim ağzı kanserinin basit bir smear testi ile önüne geçilebileceğini vurguluyor. Hastalığın hiçbir belirti vermeden sinsice ilerleyerek tedavi için çok geç kalınmasına neden olabildiğini belirten Prof. Dr. Şendağ "Bu basit testi ihmal eden çok sayıda hastamız var.
'Evli değilim muayene olmama gerek yok' düşüncesinde oluyorlar. Bu çok yanlış bir inanış. Bunu miyomu olan bayanlarda da görüyoruz. Geldiklerinde bir bakıyorsunuz göbek çukuruna kadar büyümüş çok büyük miyom var. 'Farkında mısınız?' diye sorduğumuzda 'Kilo aldım sanıyordum' cevabı ile karşılaşabiliyoruz" diyor. Yani şikayetiniz olmadan da miyomunuz olabiliyor.
Yılda bir smear testi Her kadının yılda bir kere jinekolojik muayene olmasının şart olduğunu, ultrasonla muayenenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Şendağ, kadınlara hiçbir şikayetleri olmasa da yılda bir düzenli kontrole gitmelerini önererek "Çünkü bir kistinizin ya da iyi huylu tümör olarak adlandırılan miyomuzun olduğunu, bir şikayete yol açmazsa anlayamayabilirsiniz.
Anlayamadığınız için de çok büyüyebilir ve çok kolay çözüm bulacakken çok ciddi ameliyatlara maruz kalabilirsiniz" diye konuşuyor. 9 yaşından sonra HPV Aşısı öneriliyor Dünyada da ülkemizde de kadınlarda meme kanserinden sonra en yaygın ikinci görülen hastalık rahim ağzı kanseri. Bu tehlikeli hastalığın tüm dünyada yaklaşık 2 milyondan fazla kadının kapısını çaldığı düşünülüyor.
Hastaların yarısının 35-55 yaşlarında karşısına çıkıyor. Rahim ağzı kanser tarama testinin son derece önemli olduğunu, bunun da smear testi ile yapıldığını belirten Prof. Dr. Şendağ, ilk cinsel ilişki başladığından itibaren smear testinin mutlaka yılda bir kez düzenli olarak yaptırılması gerektiğini söylüyor. Zira cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonu rahim ağzı kanserine yol açabiliyor.
Günümüzde rahim ağzı kanserini önlemek adına çok önemli gelişmeler yaşandığını, özellikle HPV aşısının hayat kurtardığını vurgulayan Prof. Dr. Şendağ "9 yaşından sonra kızlarımıza HPV aşısını önerebiliriz. Bu onları HPV enfeksiyonundan koruyacaktır ve ileride rahim ağzı kanseri olma riskini düşürecektir. Ama mutlaka her kadının yılda bir kere smear aldırması, rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesi açısından son derece önemli" diyor.
"Check-up gibi yılda bir kez yaptırılmalı" Prof. Dr. Fatih Şendağ, check-up'ın nasıl hayat kurtarıyorsa, kadınlarda jinekolojik testlerin de onun gibi hayat kurtardığını belirterek "Erken teşhis hayat kurtarır. Kadın hastalıkları için de böyledir. Hiçbir şikayetiniz olmasa da gidip yılda bir kez ultrason yaptırmanız, smear testi yaptırmanız bir anda dev miyomlarla, dev kitlelerle karşımıza gelmenizin önüne geçecektir.
'Evleninceye kadar jinekoloğa gitmeyelim' inanışı kesinlikle yanlış ve bu yanlış inanıştan mutlaka vazgeçilmelidir. Bunu kendi hastalarımızdan da görüyoruz. Adet görmeye başlayan genç kızın yılda bir jinekoloğa muayene yaptırmasında büyük fayda var. Sonra ileride çok ciddi problemlerle karşılaşabiliyoruz ve çok geç kalınmış olunabiliyor" diyor. basından