Doğulu kültürlerin olmazsa olmazı acı ve baharatlar yararları kanıtlandıkça batı toplumları tarafından da sıklıkla kullanılıyor.
Gün geçmiyor ki acı ve baharat üzerine yeni bir liste yapılmasın.
Acı ve baharat yenildiğinde yağlı, tuzlu ve tatlı yiyecekleri tüketme isteği azalıyor. Ayrıca acı kırmızı biber yenilen öğünlerde, diğer öğünlere göre 75 kalori daha az alınmış oluyor.
Daha rahat nefes almanızı sağlıyor
Hint safranı da denilen zerdeçal yüzyıllardır Ayurvedik tıp tarafından solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Akciğerlerinde hava kirliliği, sigara dumanı egsoz gibi nedenlerle irritasyon oluşup nefes alma sorunu çeken astım, bronşit hastalarına iyi geldiği son yıllarda batılı doktorlar tarafından hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarla kanıtlandı.
Acı biber
Zihninizi berraklaştırıyor
Konuyla ilgili araştırmalar, erken aşamalarda olsa da biberiye, tarçın, nane gibi baharatların Alzheimer hastalığının belirtilerini azalttığı görülmüş. Fareler üzerinde yapılan deneylerde yüksek dozda verilen biberiye ve tarçın gibi baharatların bulundurduğu antioksidanların stres sebebiyle beynin hafıza ve öğrenme bölgelerinde oluşan hasarları onarmaya başladığı gözlemlenmiş.
Tarçın
Aşırı yağlı yiyeceklerin verdiği zararları azaltıyor
Yağlı yiyecekler trigiliserit oranlarının yükselmesine sebep olurken bu yemeklerle birlikte zerdeçal, kekik, tarçın, biberiye ve acı biber tüketildiği takdirde trigeliserit değerleri yüzde 30 ile yüzde 20 oranında düşüyor.
Biberiye
Kanserojen maddelerin etkisini azaltıyor
Kömür ateşinde veya ızgarada 375 dereceden fazla bir ısıda pişen yiyecekler kanserojen toksinlerin vücuda girmesine yol açıyor. Bu şekillerde pişen yemekleri marine ederken acı ve baharat koymak göğüs, pankreas, prostat ve mide kanserlerinin oluşmasına neden olan toksinleri yüzde 40 oranında azaltıyor.