Gediz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Özgür Bozaneş dost tavsiyesiyle kaplıcaya gidenlerin büyük risk altında olabileceğine dikkat çekerek, “Doktora danışmadan termal sularla şifa aramak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kronik rahatsızlığı bulunanlar ile yaşlılar özellikle dikkat etmeli” dedi.
Gediz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Bozan, kaplıcalardaki tehlikeye işaret etti. Yrd. Doç. Dr. Bozan, kimilerinin şifa bulmak, kimilerinin de güzelleşmek için termal sulardan ve çamurlardan bilinçsizce yararlandığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Bozan, çoğu kişinin de ağrılarından kurtulmak için eş dost tavsiyesiyle kaplıcalara gittiğini, özellikle kronik rahatsızlığı olanlar ile yaşlıların çeşitli risklerle burun buruna geldiğini dile getirdi.
“İyileşmek ya da ağrılarınızdan kurtulmak isterken sağlığınız daha da bozulabilir” diye uyaran Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi, “Çeşitli mineraller, gazlar içeren sıcak kaplıca suları, doktor önerisiyle ve fizyoterapist kontrolünde uygulandığında ancak romatizmal hastalıklar, dejeneratif eklem hastalıkları (kireçlenmeler), bel-boyun ağrıları ile ortopedik, nörolojik hastalıklarda faydalı olabilir. Bu yararın uzun sürmesi için de kaplıca tedavisi sonrası fizyoterapist tarafından planlanan egzersiz programının uygulanması gerekir” dedi.
"ÖLÜMCÜL BİLE OLABİLİR"
“Kulaktan kulağa yayılan bilgilerle kaplıcalara gidilirse birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalınabilir, hayati risk bile ortaya çıkabilir” diyen Yrd. Doç. Dr. Özgür Bozan, doktora danışmadan kesinlikle kaplıca tedavisi görmemesi gerekenleri ise şöyle açıkladı:
"Ağır kalp-damar, akciğer, böbrek, karaciğer hastalıkları olanlar, akut enfeksiyon geçirenler, organ yetmezliği çekenler, kanser, diyabet (şeker) ve hipertansiyon (yüksek tansiyon) rahatsızlığı bulunanlar ile yaşlılar." Kaynak (iha)