• BIST 9505.09
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Karaciğer kistinin tedavisi

Karaciğer kistinin tedavisi
Karaciğer kistlerinin ameliyatsız tedavisi nasıl yapılır?

Hidatik kist ilaçları: hidatik kist sıvısı boşaltıldıktan sonra, hastaya girişimden 4 gün önce albendazol veya metronidazol adlı ilaçlardan birisi başlanır ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerilerine gore 1-3 ay arasında tedaviye devam edilir. Parazit dışında gelişen karaciğer apselerinde antibiyotik tedavisi verilir.

ERCP ve endoskopik sifinkterotomi: Cerrahi sarılık (mekanik ikter) varlığında, kist hidatiğin karaciğer dışı ana safra yoluna (koledok) açılması (rüptür) durumunda ERCP adı verilen endoskopik girişim ile endoskopik sfinkterotomi uygulanır ve safra akımı tekrar sağlanır. Kistin USG ve BT eşliğinde boşaltılması: Günümüzde basit kist tedavisinde kistin USG ve BT eşliğinde boşaltılması, % 100 nüks oranları nedeniyle terk edilmiştir.

Bu yöntem erken dönemde ve komplike olmamış hidatik kistlerin tedavisinde gayet etkilidir. Aynı şekilde, hidatik kist sıvısı boşaltıldıktan sonra içeriye alkol veya yoğun tuzlu su (hipertonik salin) verilerek, kist duvarında kireçlenme yaratılabilir.

Bu yöntem; 5 cm ve altındaki hidatik kistlerde, iltihaplanmış hidatik kistlerde, ameliyatı kabul etmeyen hastalarda, ameliyat sonrasında hidatik kisti nüks eden hastalarda, ameliyatın uygun olmadığı hastalarda, 3 yaşın altındaki çocuklarda ve gebe kadınlarda uygundur.

Uyum sağlanamayan hastalarda, teknik olarak ulaşılması zor ve tehlikeli bölgelerde bulunan hidatik kistlerde, aktif olmayan ve kireçlenmiş hidatik kistlerde ve safra yoluna açılmış olan hidatik kistlerde kistin USG veya BT eşliğinde boşaltılması uygun değildir. Karaciğer kistlerinin cerrahi tedavisi nasıl yapılır? Öncelikle, basit kistlerde cerrahi tedavi gerekmezken, büyüme gösteren ve ağrı, şişkinlik hissi gibi yakınmalara yol açan kistlerde ameliyat düşünülür.

Teknik olarak, en sık kullanılan teknik ‘unroofing’ adı verilen yöntemdir ve kistin duvarının bir kısmının çıkartılması (perikistektomi) ve böylelikle karın zarına (periton) rahatlıkla boşalmasına olanak sağlamayı hedefler. Kistin cidarı elektrikli koter veya lazer ile yakılarak bir daha oluşmamasına uygun zemin sağlanmaya çalışılır. Geçmişte karaciğer kistlerinin cerrahi tedavisinde açık ameliyat tercih edilirken, günümüzde laparoskopik veya robotik cerrahi tercih edilmektedir.

Hidatik kist çıkartılırken, kist sıvısının ani olarak boşalmasına bağlı olarak allerjik şok gelişmesin diye gerekli önlemler alınır. Karaciğer kisti ameliyatı sonrasında ne tür komplikasyonlar görülebilir? Karaciğer kisti ameliyatlarından sonra; safra sızıntısı, karaciğer altında veya diyafragma (göğüs ve karın boşluğunu ayıran yapı) altında sıvı birikmesi ve safra yolu yaralanması gibi komplikasyonlar görülebilir.

Karaciğer kisti ameliyatlarının başarı oranları nedir? Basit kistlerde başarı oranı: % 90-100 Karaciğerin çoklu kistleri veya polikistik karaciğer hastalığında başarı oranı: % 40-89 Kaynak: http://www.mynet.com/haber/saglik/share-1537045-1?utm_medium=copy

Bu haber toplam 3587 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim