Sivas’ın Gemerek ilçesinde gerçekleştirdiği seçim çalışmalarının ardından Şarkışla ilçesine geçen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ı ilçe girişinde Sivas Valisi Alim Barut, Şarkışla Kaymakamı Davut Gül, Şarkışla Belediye Başkanı Kasım Gültekin ve il protokolü karşıladı.
Bakan Yılmaz, daha sonra Şarkışla Spor Salonu’nda temel atma törenine katıldı.Burada bir konuşma yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “18 Mart bizim Şehitler Günümüz, Çanakkale’de şehit olan kardeşlerimizi Çanakkale Zaferi'ni andığımız gündür.
Dolayısıyla bu toprakları bize vatan yapan başta Çanakkale şehitleri olmak üzere, Sarıkamış şehitleri olmak üzere o günden bugüne kadar bu vatanın birliği için, dirliği için, vatan için, bayrak için, din için, ezan için can veren Mehmetçiklerimizi rahmetle anıyoruz. Hakk'ın rahmetine kavuşmuş gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum, hayatta olan gazilerimize de Allah’tan uzun ömür diliyorum” dedi.
"Çanakkale’yi unutmamamız lazım" diyen Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:“Çanakkale’de şehit olanlar sadece Türkiye’nin bu coğrafyasında yaşayanlar değil. Sadece bu coğrafyanın anaları evlatlarını göndermedi.
Kudüs’teki analar da Halep’teki analar da Şam’daki analar da Üsküp’teki analar da evlatlarını gönderdiler ve onlar da Çanakkale’de şehit oldular. Çanakkale’de o Kudüs’ten, Halep’ten, Şam’dan, Basra’dan, Bağdat’tan, Üsküp’ten buraya gelen şehitler olmasaydı İstanbul bize vatan olmazdı.
Şimdi bize soruyorlar, 'Gazze’de ne işin var, Halep’le niye bu kadar ilgileniyorsun?' Gönül somun değil ki, o analar evlatlarını Çanakkale’ye niye gönderdiyse biz de ondan dolayı. Şimdi manevi sorumluluğumuz var.
Gazze ile de ilgileniriz, Halep’le de ilgileniriz, Bağdat’la da ilgileniriz. Allah göstermesin gerekirse Üsküp’e de bakarız, Sivas’a da bakarız. Bu kültür coğrafyasında nerede bir mazlum varsa, nerede bir darbeye uğramış, zulme uğramış birisi varsa bilin ki onun ilk başvuracağı kapı Türkiye’dir.
İşte bu nedenle bizim Türkiye’yi güçlü tutmamız lazım. Bu Türkiye sadece Türkiye’de olan 76 milyonun umudu değil, bu Türkiye aynı zamanda bu coğrafyada yaşayan herkesin ortak umudu.
Gazzeli de buraya bakar, Kahireli kardeşim de buraya bakar, Libya’daki Müslüman da bakar, Tunus’taki de buraya bakar, Halep’teki de buraya bakar, Kuzey Irak’taki de buraya bakar, Azerbeycan’daki de buraya bakar, Balkanlardaki de buraya bakar. İşte onların umutlarını boşa çıkarmamak için bizim bir olmamız lazım, bizim beraber olmamız lazım, bizim Türkiye’nin istikrarını korumamız lazım.
”"30 YILLIK KARDEŞ KAVGASINI BARIŞ SÜRECİNE ÇEVİRDİK"
Çözüm sürecine değinen Bakan Yılmaz, 30 yıllık kardeş kavgasını barış sürecine çevirdiklerini belirterek, "Şehitlik istenilen bir şey fakat biz diyoruz ki yine de hiçbir şehidimiz olmasın, hiçbir şehit gelmesin.
Ne zaman şehit veririz? Darda kaldığımız zaman, vatan tehlike de olduğu zaman, bayrak tehlikede olduğu zaman, din ve namus tehlikede olduğu zaman, bir namahrem eli mabede değerse o zaman şehit olmayı canla başla isteriz ama aslolan hayattır, aslolan yaşatmaktır.
En çok şehit cenazesine katılmış bir kardeşinizim. Her gittiğim yerde analar şunu söylüyor, ‘Benim ocağıma ateş düştü, başkasına düşmesin. Ben yandım, başkası yanmasın.’ Şehit dahi olsa ateşin düştüğü evdeki analara-babalara sorun, evlatlarının şehit olmasını istemezler.
Biz de diyoruz ki, şehitli en kutsal rütbedir ama bizim amacımız yaşatmak. Cenab-ı Allah’a hamdolsun, biz kavga sürecini barışa çevirdik. Artık hiçbir eve ateş düşmüyor, hiçbir anamız artık, 'Ben yandım başkası yanmasın' demiyor.
Bu şeref bize yeter, bu hizmet bize yeter ama bu hizmeti sizlerle beraber yaptık. Eğer siz bizlere destek olmasaydınız, bu sürecin arkasında durmasaydınız, 'Kardeş kavgasına bir nihayet olsun' demeseydiniz bizim biz mesafeyi alabilmemiz mümkün değildi.
Bizim bu yürüdüğümüz barış yolunda, kardeşlik yolunda herkesi dilinde ve dininde özgür kılan bu mücadelemizde bize destek olursanız 30 Mart’tan sonra da bu sürece inşallah nihayetle erişeceğiz.
Birlikte yürüdük, birlikte başardık, inşallah bundan sonra da birlikte yürüyeceğiz, birlikte yaşacağız, birlikte de başaracağız” ifadelerini kullandı.Programa Sivas Valisi Alim Barut, Sivas Vali Yardımcıları Salih Ayhan, Ömer Kalaylı, Şarkışla Kaymakamı Davut Gül, Gemerek Kaymakamı Yusuf Özbey, Şarkışla Belediye Başkanı Kasım Gültekin il protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programın sonunda sanatçı Orhan Halkalmaz konser verdi. Halkalmaz’ın söylediği Aşık Veysel türkülerine Bakan Yılmaz da eşlik etti.