Kırmızı et fiyatlarının son günlerde yükselmesi vatandaşı zor durumda bırakırken, TÜDKİYEB Genel Başkan Yardımcısı Nihat Çelik ise konuya farklı bir pencereden bakarak mağdur tarafın sadece tüketiciler olmadığını söyledi.
Kurban Bayramı arifesinde az da olsa et fiyatlarında bir artışın söz konusu olabileceğini, gerçek durumda ise hem tüketicinin hem de yetiştiricinin bu beyanda zarar ettiğini belirten Nihat Çelik, aracıların varlığına dikkat çekerek, haksız kazancın önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
Yetiştiricinin sattığı karkas et fiyatlarında markete ulaşana kadar yüzde yüz dolayında bir artışın yansıtıldığını bildiren Çelik, bunun bir vebal olduğunu söyledi. Kırmızı et tüketicilerinin küçükbaş hayvan etine yönelmesi tavsiyesinde bulunan Çelik, küçükbaş hayvancılığın Türkiye’nin hayvancılık alanında sigortası olduğunu söyledi.
Çelik, küçükbaş hayvancılığın meraya dayalı bir sektör olduğunu, tamamen doğal havada beslenen, tükettiği yemlerin hiçbir kimyasal madde içermeyen, insanların daha sağılıklı ve dengeli beslenmesi için protein açısından da önemli bir yer tutuğunu ifade etti.
Yetişme çağında olan çocukların da kemik gelişmesi açısından koyun, keçi, kuzu ve oğlak etinin fevkalade önem arz ettiğini, ayrıca tüketicinin küçükbaş et tüketimine yönelmesi durumunda, üretici ile tüketici arasındaki fiyat dengesinin de kendiliğinden ortadan kalkacağını iddia eden Çelik, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin aracı olmadan muhatap alınması gerektiğine vurgu yaptı. Devlet tarafından verilen tüm desteklerin yetiştiriciyi muhatap alması gerektiğinin de altını çizen Çelik, dolaylı muhataplara verilen desteklerin hiç birisinin bugüne kadar hedefini bulamadığını ifade etti.
Hükümetin yem vergilerinde uyguladığı yüzde 1 ile 18 arasında değişen oranı yüzde 1’e çekilmesinin yetiştiriciyi rahatlatacağını da anlatan Çelik, “Kurban Bayramı yaklaşırken, tüketicilerin telaşa kapılmasına hiç ama hiç gerek yok. Stoklarımız yeterli düzeyde olup, hem büyükbaşta hem de küçükbaşta sıkıntı söz konusu değildir. Sadece Van ilimizde 3 milyon civarında koyun keçi sayımızı mevcuttur. Satılacak kurbanların fiyatları ise geçen sene ile hemen hemen aynı düzeydedir. Ben iddia ediyorum, kırmızı et fiyatlarında yaşanacak olan artışlar Kurban Bayramı’ndan sonra yüzde 30 civarında iniş trendine geçecektir.
Ülkemizde 2014 yılı Kurban Bayramı’nda büyükbaş hayvan için yaklaşık 1 milyon, küçükbaş için de 3 milyon civarında hayvan kesimi yapılmıştı. Ancak, şu anda büyükbaşta sıkıntı olmadığı gibi küçükbaşta da 4 milyon üzerinde kurbanlık hazır bekletilmektedir. Bu yüzden kimse telaşa kapılmasın. Bizim açığımız söz konusu değil, yeterli hayvanımız mevcut olup alıcısını beklemektedir. Stoklarımız da son derece yeterlidir” dedi.
Sektörde geriye dönme ya da yerinde sayma gibi bir yanlış algının oluşturulduğunu da belirten Çelik, “Son 5 yıldır dolarda yüzde 80 artış söz konusu. Bunun yanında et fiyatlarına yansıyan fark ise yüzde 37 civarındadır. Sektörümüz dolara endeksli bir sektör değildir, ancak sonuç itibariyle bu işin arkasındaki baronlar çeşitli hamleler yaparak Bakanlığımıza bir kumpas kurma çabası içindedirler.
Bu anlamda zannedildiği kadar sıkıntı söz konusu değil. Bakanlığımız sektörümüzle ilgili olarak ciddi çalışmalar içindedir. Abartıldığı kadar sektörde geriye dönük ya da yerinde sayma söz konusu değildir. Bakanlıkça çok önemli hamleler yapılmaktadır. Bu hayvan sayılarıyla biz bölgemizi değil, çevre ülkeleri bile doyuracak kapasiteye sahibiz.
Kurbanlık için stoklarda hayvan sayımızın yeterli olmasıyla beraber, son 4 yılda küçükbaş hayvancılıkta sayımız 35 milyondan 44 milyona yükselmiş olup, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yapmış olduğu destekler ve yürütmekte olduğu projeler sayesinde de sadece küçükbaş hayvan sayısını artırmakla yetinmeyip aynı zamanda kalite ve verimlilikte de büyük artışlar sağlanmıştır” şeklinde konuştu. İHA