• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 0 °C

KÖYLERİN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

KÖYLERİN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI
Hakkari il ve ilçelerinde güvenlik ve çeşitli sorunlar nedeniyle köylerinden zorunlu olarak ayrılan vatandaşların sorunlarının tartışıldığı bir toplantı yapıldı.

  Güvenlik ve çeşitli sorunlar nedeniyle köylerinden zorunlu olarak ayrılan vatandaşların sorunlarının tartışıldığı bir toplantı yapıldı. Toplantıda kendi istekleri dışında kentlere göç eden ya da göç ettikten sonra tekrar köylerine dönmek isteyen vatandaşlara yönelik olarak verilmesi gereken hizmetler tartışıldı. Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte, Hakkari de eylem palanının hazırlanmış olacağı bildirildi.

 Dün ilk bölümü basına kapalı yapılan Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun un başkanlığındaki toplantıya, UNDP yi temsilen Proje Müdürü Dr. Ercan Balcı, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Hakkari Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Turan Alan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Süleyman Kaya, Şemdinli Kaymakamı Hakan Şen, Çukurca Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Yüksekova Kaymakamı Mehmet Ünal, Çukurca Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Büyükçiftlik Belde Belediye Başkanı Rüştü Zeydan, Milli Eğitim Müdürü Ömer Bulut, İl Çevre ve Orman Müdürü İzettin Şahmali, SYDV Müdürü Lütfullah Yılmaz, Gümrük Muhafaza Başmüdürü Ersin Başaran, Hakkari Defterdarı Necmettin Arin, İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü, İl Telekom Müdürü Talip Altun, Bayındırlık ve İskan Müdürü İdris Ertuş, İl Sosyal Hizmetler Müdürü Selahattin Keskin, Tapu ve Kadastro Müdürü İbrahim Ağdalı, İl Mahalli İdareler Müdürü Behçet Mollamehmetoğlu ve bazı kurum ve kuruluş amirleri katılmıştı.

Bugün sabah saatlerinde ise Şenler Oteli salonunda köy ve mahalle muhtarların katılımı ile toplantıya devam edildi. Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, çalışmanın gerçekten başarılı olması için, göç eden vatandaşların ihtiyaçlarını doğru bir şekilde öğrenmek istediklerini belirtti. Uçgun,"Bazı vatandaşların tam anlamıyla neye ihtiyaç duyduklarını ifade etmemekte ya da edememektedir. Biz göç mağduru vatandaşlarımızın sorunlarını yerinde tespit etmek istiyoruz. Hangi hizmetlere ihtiyaç duyulduğunu hem hizmet sağlayan kurumlarla hem de göç eden vatandaşlarla birlikte tespit edeceğiz. Bu sayede uygulanacak projelerin daha verimli olacağını düşünüyoruz" dedi.

Projeye teknik destek vermek amacıyla katılan UNDP Proje Müdürü Dr. Balcı ise, proje hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Balcı,"Bizim misyonumuz, hükümete bu konuda teknik destek vermekle sınırlı. Göç mağdurlarının sorunlarını analiz etmek ve hangi hizmetlerin sunulması gerektiğini tespit edeceğiz. Ayrıca göç eden vatandaşların kendileriyle de temas kurarak sorunlarını değerlendireceğiz ve elde ettiğimiz verileri hükümete sunacağız" şeklinde konuştu.

Katılımcılara, göç mağdurlarına yönelik temel hizmetler, gelir getirici faaliyetler, kapasite geliştirme ve psiko sosyal hizmetler ile cinsiyet dengesinin sağlanması ve güçlendirici mekanizmalar temaları ele alındı. Toplantıda,"Sosyal Yardım Fonlarının istihdama yönelik olarak kullanılmasını kolaylaştıracak şekilde iş kanununda değişiklik yapılması, yerel yönetimlerin sorumluluk alanında bulunan altyapı hizmetlerine merkezi hükümetin ek finansal destek sağlaması, eğitim kurumlarının altyapısının geliştirilmesi ve eğitim standartının yükseltilmesi, kırsal kalkınma yatırımlarına ağırlık verilmesi ve üretilen mahsullerin pazarlanması için uygun koşulların geliştirilmesi, köylerinden istemeden ayrılmış olan vatandaşlara yönelik konut, ulaşım ve altyapı yatırımlarına ağırlık verilmesi, köye dönüş yapmak isteyen ve bu yönde yoğun başvuru yapan vatandaşların bu beklentilerinin karşılanması yönünde hazırlık yapılması ve bu geri dönüşe uygun güvenlik koşullarının oluşturulması, kentlerde kadınlara ve gençlere yönelik yoğun ve etkili psiko-sosyal hizmetlerin sunulması, hem karar sürecinde, hem de uygulama sürecinde vatandaşın güvenini kazanmak için şeffaf adımlar atılması ve her aşamada sivil toplum kuruluşlarının sürece dahil edilmesi, sınır ticaretinin yasal zemin dışına taşmasını önlemek amacıyla desteklenmesi ve yöre insanının sınır ticaretinden yararlandırılması, turizm ve enerji üretim potansiyellerini kullanmak yönünde gerekli yatırımların yapılmasının önerildiği sonucuna varıldı.(Necmi Ertuş İHA)

 

Bu haber toplam 4003 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Motorine bir zam daha!25 Ekim 2024 Cuma 09:19
  • SED ödemesi hesaplara yatırıldı23 Ekim 2024 Çarşamba 11:30
  • Konut satışının en az olduğu İl Hakkari17 Ekim 2024 Perşembe 11:00
  • Hakkari’de ekmek 10 TL oldu11 Ekim 2024 Cuma 18:31
  • Vali Çelik' Tekstil kente incelemelerde bulundu02 Ekim 2024 Çarşamba 09:12
  • 2’nci el araç satışında ‘Güvenli Ödeme Sistemi’ başladı28 Eylül 2024 Cumartesi 10:01
  • Kredi ve kredi kartı borçları sil baştan27 Eylül 2024 Cuma 09:04
  • Van'da ekmek 9 TL oldu25 Eylül 2024 Çarşamba 11:06
  • Kıdem tazminatı alabilirsiniz!20 Eylül 2024 Cuma 08:59
  • Merkez Bankası faiz kararını açıkladı19 Eylül 2024 Perşembe 15:50
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim