Amerika’da 50 milyon kişi kulak çınlamasından mustariptir. Geçmişte ilaç tedavisi ve bazı yöntemler başarısız olmuştur. Alternatif tedavilerde de başarılar elde edememiştir.
Kişiler sıklıkla hekimler tarafından ‘’ tedavisi yok, bununla yaşamaya alışacaksın’’ gibi ifadelerle karşı karşılaşmaktaydılar. Son gelişen bu tedavilerle ve yenilikler bu ifadeleri anlamsız kılmıştır. Kulak çınlaması tedavi edilebilir hastalıklar içine girmiştir.
Tıpta son yıllardaki gelişmeler, bu hastalığın çözümünde büyük umut olarak ortaya çıkmıştır. En son Amerika’dan yeni tedavi planları ve yöntemleri bildirilerek, kulak çınlamasının tedavisi protokolleri yeniden oluşturulmuştur. Aralık 2014 de bu tedavi protokolü bilimsel tıbbi dergilerde yayımlanarak, yeni tedavi şekli olarak belirlenmiştir.
Bizlerde bu yeni gelişmelerle yeni tedavileri merkezimizde uygulamaya yaklaşık bir yıl önce başladık. Kulak çınlamasında bu yeni geliştirilen yöntemleri uygulamakta ve önemli başarılar elde etmekteyiz. Bu yeni yöntemler, Eski klasik tedavilerle kıyaslandığında tedavi başarısı çok daha yüksek olmaktadır. Kulak çınlaması olanların bu hastalığı tolere edebilecek düzeye gelmeleri veya bu hastalıktan kurtulmalarını artık sağlayabiliyoruz.
Yeni geliştirilen tanısal cihazlarla da eskiden tespit edilemeyen kulak çınlamasına neden olan sebebi de artık bulabiliyoruz. Kulak burun boğaz alanında ilk kez ülkemizde kulak çınlaması konusunda bu hastalığa bu kadar kapsamlı ve başarılı yaklaşabiliyoruz. Seanslar halinde uygulanan TMS tedavisi ve yeni jenerasyon tıbbi ilaçlar ile yaptığımız bu yeni tedavi yöntemi konusunda, bilimsel çalışmalar sonucunda elde ettiğimiz verileri ve başarıları yakında tıbbi çevrelerde yayımlayıp paylaşacağız.
Yeni TMS tedavisi nedir?
TMS'nin açılımı, Transkraniyel Manyetik Stimülatör demektir. Çalışma prensibi olarak TMS ’de oluşturulan manyetik alan, Kulak bölgesin ve beyin hücrelerine bir akım iletir. TMS manyetik dalgalarla kulaktaki çınlama sesinin baskılanıp söndürülmesi ve yok edilmesi prensibiyle çalışmaktadır. Bu manyetik akım hücrelerinin çalışmasını düzenler. İç kulakta ve beyinde işitsel merkezlerde elektriksel aktivitesini düzenleyerek, hücrelerin normal çalışma düzenlerine döndürme işlevini sağlamaktadır. Başarı şansı kişiden kişiye değişmekle beraber, günümüzde yüksek başarının sağlandığı tek ve yeni teknolojik gelişme olarak kabul görmüştür. Tüm dünya ülkelerinin kabul ettiği FDI onayını alarak kulak çınlamasında uygulanmaya başlamıştır. 2014 yılı Aralık ayında yayımlanan protokollerde ve tıbbi makalelerde kulak çınlamasında kullanılacak tek cihaz olarak kabul görmüştür. Kişinin kulak çınlamasının nedeni önce tespit edilir. Sonra nedene yönelik 10 seans süren TMS tedavi şekli uygulanır.
Kulak çınlaması (Tinitus ) nedir?
Yaygın olarak kulakta veya baş bölgesinde kişinin kendisinin duyduğu sestir. Kişi bu durumu genellikle uğuldama veya çınlama olarak tarif eder. Kişi bu sesi bazen hafif hissederken bazen de çok şiddetli hisseder. Bir veya her iki kulakta da olabilmektedir. pek çok hastalık kulak çınlamasına sebep olmaktadır.
kulak çınlaması neden olur?
- Stres, yoğun iş aktivitesi
- İç kulak bölgesinde sesi algılayan hücrelerin hasarı,
- Sesin beyne taşınmasını sağlayan sinirlerde olan sorunlar.
- Psikolojik nedenler, depresyon, anksiyete,
- Beyin içinde işitsel bölgelerde elektiriksel aktivite bozuklukları
- Vücutta bazı vitamin, mimeral eksiklikleri.
- Kadınlarda hormonal değişikliklere
- Tiroid bezi (guatr) anormallikleri
- Yaşa bağlı; Tinitus bazen yaşlı kişilerde işitme kaybının ilk işaretidir
- İlaçlara bağlı bir yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. 200'den fazla ilaç cinsi kulak çınlaması neden olduğu bilinmektedir.
- Kuvvetli ses travmasına maruz kalma bunlar Patlamanın şok dalgası işlemi (patlamalar maruz kalan Askerler de, polislerde tinitus gelişebilir. )
- Gürültüye bağlı işitme kaybı (Müzisyenler, gürültülü fabrika veya iş ortamında çalışanlar)
- Hafıza ve konsantrasyon ile ilgili sorunlar kulak çınlamasına neden olabilir.
- Çene eklemi problemleri
- Burun tıkanıklıkları
- Orta kulak kemikçiklerinin kireçlenmesi
- Kulak zarı delikleri
- Kulak ve sinüs enfeksiyonları
- Kalp veya kan damarları hastalıkları
- Beyin tümörleri
- Baş dönmesi ile karakterize bazı hastalıklarda beraber olabilir (Meniere hastalığı)
- Kulak kirleri
- Bazı gıdalar kulak çınlamasını tetikleyebilir. Gıdalar kırmızı şarap, tahıl bazlı içkiler, peynir ve çikolata, yüksek yağlı beslenme, yüksek tuz tüketimi kulak çınlaması kötüleştirebilir. İHA