Yaklaşık 100 öğrencinin eğitim gördüğü okulda toplamda dört sınıfta ilkokulda verilmesi gereken okuma-yazma, resim, müzik, matematik ve hayat bilgisi dersleri Kürtçe veriliyor.
Kürdi Der Genel Başkanı Sebahattin Gültekin, Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin inceleme yaptığı ve herhangi bir olumsuzluğun olmadığını belirtti. “Basında okul için herhangi bir başvurunun olmadığı belirtildi. Halbuki, biz kapsamlı bir dosya hazırladık ve Valiliğe götürdük. Daha sonra Valilik, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan iki müfettiş gönderdi. Bakanlık müfettişleri, okula gelip incelediler ve geçen ay bize bir yazı gönderdiler. Yazıda, okulun fiziki eksiklikleri belirtildi.
“Dört sınıf olması gerekiyordu o zaman üç sınıftı. Biz dört sınıfa çıkardık. Bizden istenen müfredat ve okulun fiziki durumuyla ilgili eksiklikleri gidermemizdir, ki tamamlamaya çalışıyoruz.”
‘ÖZEL OKUL STATÜSÜ’
Gültekin, Milli Eğitimin Müdürlüğü’nün kendilerini özel okul statüsünde kabul ettiklerini de söyledi. “Başvuru için geç kalmışız. Yasalara göre 1 Eylül’den önce başvuru yapmamız gerekiyormuş. Bu statüyle önümüzdeki Eylül’e kadar gidiyoruz. Önümüzdeki 1 Eylül’de bu konuda tekrar başvurular olacak yasal anlamda. Şu anda devlet bizi böyle görüyor.”
NE OLMUŞTU?
Kürdi-Der ve Eğitim Sen’in de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Kürtçe eğitim vermek amacıyla Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde Ferzad Kemanger İlkokulu, Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde Üveyş Ana İlköğretim Okulu ve Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde Bêrîvan İlköğretim Okulu 15 Eylül’de faaliyete başladı.
Üç okul da İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla mühürlendi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 23 Eylül’de okulun mühürlenmesi üzerine okul açmak için başvuru süresinin 1 Eylül’de dolduğunu, artık yeni okullara izin veremeyeceklerini açıklamıştı. (imctv)