Hükümet Sözcüsü Numan Kurtuluş, Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulundu.
Kurtulmuş, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesini “tamamen siyasi içerikli bir değerlendirme” olarak niteledi.
İkinci darbe kalkışması iddialarına ilişkin de konuşan Kurtulmuş, “Halkı endişeye sevk etmek doğru değil” dedi.
Kurtulmuş, OHAL’in uzatılmasıyla ilgili bir konunun Bakanlar Kurulu’na gelmediğini de ifade etti.
Kurtulmuş’un açıklamalarından satır başları şöyle:
Moody’s’in açıklaması
“Moody’s’in yaptığı değerlendirme tamamiyle siyasi bir değerlendirmedir. Bunun metnine baktığımızda siyasi içerikli analizler yer almaktadır.
21 Eylül günü Moody’s analistlerinin yaptığı analiz iki günde nasıl başka bir yere evrildi, bunu anlamakta güçlük çekiyoruz.
Sanki iki gün sonra böyle bir analiz yokmuş gibi Türkiye’nin durumunu durağana çevirdi, notunu düşürdü.
“Türkiye ekonomisi gelişmelerini gün gün takip ediyoruz. Darbe girişiminden sonra olumsuz bazı durumlar ortaya çıktı. Bunun pik yaptığı en üst seviye 18 Temmuz günüdür.
26 Eylül gününü kıyaslarsanız, döviz ABD kuru bakımından yüzde 0,94 azalmıştır, Borsa İstanbul da yüzde 18,3 azalmıştır.
Çok ciddi tehlikeler mevcuttu. Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmesi, makro değerlerin iyi olması, vatandaşların döviz bozdurup onu Türk parasına çevirmesiyle ortaya çıkan tablo olumsuz imajın ortadan kalmasına neden oldu.
18 Temmuz ile 26 Eylül arasındaki göstergeler durağan bir şekilde devam etmektedir. Türkiye ekonomisinin kırılganlıklarıyla ilgili bir takım lafları esas almanın doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etmek gerekir.
“Türkiye üretime devam ediyor, reel ekonomiyi güçlendirmeye devam ediyor. Türkiye ciddi bir atakla yatırımcıları davete devam ediyor.
Bu olumsuz hava da algı operasyonu da bütünüyle sona erecektir. Biz herhangi bir derecelendirme kuruluşunun Türkiye ekonomisinin notunu düşürmesini hayatın sonu telakki etmeyiz.
Biz yolumuza devam edeceğiz, darbe girişiminin bütün sonuçlarını ortadan kaldıracağız. Çok daha güçlü bir Türkiye olarak yolumuza devam edeceğiz.
İkinci darbe girişimi iddiası
“Bu yönde rapor yok. Halkı endişeye sürüklemenin alemi yok. 15 Temmuz darbe teşebbüsüne kalkanlar kenara çekilecek değildir.
Bunlar ve arkalarındaki iradenin Türkiye’nin önünü kesmek için fırsat kollayacağını tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok. Böyle panik yaratacak sözlerden kaçınarak, hep birlikte uyanık olacağız.
OHAL
“Olağanüstü halin devamı, uzatılması ile ilgili herhangi bir konu Bakanlar Kuruluna gelmedi.
Bazı kanunlarda değişiklik
“Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı, çok teferruatlı olarak Adalet Bakanımız tarafından Bakanlar Kurulu’na sunuldu.
İlgili bakan arkadaşlarımız bu hafta içerisinde kendilerini ilgilendiren perspektifle bu teklifle ilgili görüşlerini hazırlayacaklar. Önümüzdeki hafta da bu konu Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılacak. Çok sayıda reform niteliğindeki adım, bu yasa tasarısıyla birlikte de atılacak.
“Fırat Kalkanı”
“Bu operasyonun 3 temel kırmızı çizgisi var. Birincisi Türkiye kendi şehirlerini, sınırlarını terör örgütlerinden koruma mecburiyetindedir. Türkiye kendi sınırlarını korumak için bu operasyonu başlattı. İkincisi Türkiye Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanadır.
Suriye’nin parçalanmasına karşıdır. Gerekli müdahaleyi yapar. Üçüncü olarak, Suriye’nin kuzeyinde bir PYD koridorunun, Suriye’nin bölüneceği anlamına geleceğini biliyoruz, buna müdahale edileceği açıktır.
“ABD’lilerle konuşulan bir konu ise YPG güçlerinin Fırat’ın doğusuna çekilmesidir. Bu anlamda Türkiye ısrarla Fırat’ın doğusuna YPG güçlerinin çekilmesini hatırlatmıştır. Sonuç almaktayız. YPG güçlerinin önemli kısmı Fırat’ın doğusuna çekildiğini görüyoruz.
Darbe soruşturmaları
“Sadece imzasız ihbarlar değil asılsız ihbarların da fevkalade büyük bir suç olduğunu herkesin bilmesi lazım. Yani öyle oturduğu yerden, herhangi bir şekilde husumeti var ya da geçmişte aralarında herhangi bir mesele geçmiş, ‘Bir mektup yazayım da şunu şikayet edeyim’ demenin de bir bedeli olduğunu herkes bilmelidir.
AB ile ilişkiler
“Türkiye, mülteci meselesi, vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasını yakından takip etmekte, bu konuların birbirinden ayrılmaz nitelikte olduğunu kabul etmektedir. Türkiye- AB ilişkisinde birini ele alıp diğerlerini geri plana atılmasını kabul etmemektedir.
Türkiye’nin yeni fasıllar açılmasında hiçbir tereddütü yoktur. Türkiye’nin hiçbir şekilde geri çekileceği durum yoktur. Aynen yeni açılan fasıllar gibi, bu fasılların açılmasını da Türkiye olarak istediğimizi, arzu ettiğimizi bir kere daha ifade etmek isteriz.
Erdoğan’ın Rıza Sarraf açıklaması
“Sayın Cumhurbaşkanımızın sözleri kamuoyuyla paylaştığı sözleridir. Bugün Bakanlar Kurulu’nda bu konu gündeme gelmemiştir. Gerekli çalışmalar Adalet Bakanlığı tarafından yürütülür.Basından